Lenen bij grootbanken duurder dan via online kredietverstrekkers

0

Consumenten denken bij het aangaan van een lening al snel aan de eigen bank. Uit onderzoek van Pricewise blijkt echter dat lenen bij grootbanken, een verzamelnaam voor de bekendste en grootste banken van Nederland, duurder is dan via online kredietverstrekkers.

Leningen vergelijken toont aan dat de bekendste Nederlandse grootbanken een hogere rente rekenen dan andere kredietverstrekkers. En dat terwijl de voorwaarden niet wezenlijk verschillen. Ook mensen die al een lening hebben kunnen deze in veel gevallen tegen een voordeliger rentetarief oversluiten.

Achterblijven

Uit eerder onderzoek van kredietverstrekker Freo bleek al dat het vergelijken van leningen nog ver achterblijft bij het vergelijken van de zorgverzekering, energie, internet en tv. En dat kan grote gevolgen hebben op de extra rente die wordt betaald. Zo liet de recente vaste-lasten-index van Pricewise zien dat 43% van de mensen die moeite heeft met het aflossen van hun lening, voorafgaand aan het afsluiten van deze lening, geen rente had vergeleken. Van alle mensen met een lening, wist 42% niet hoeveel rente zij over deze lening betalen.

Hoge kosten

In Nederland zijn de bekendste grootbanken voor particulieren de ING, ABN Amro en de Rabobank. In tegenstelling tot online kredietverstrekkers, hebben zij te maken met hoge kosten voor personeel en kantoorpanden. Hierdoor rekenen banken vaak een hogere rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Ook kan er bij een lening bij de bank veel administratie komen kijken. Bij de ING is daarnaast een ING-betaalrekening nodig om te kunnen lenen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.