Leidende rol AFM in Europees pensioenoverzicht

0

De Europese verzekeraar- en pensioentoezichthouder EIOPA start een publieke consultatie. Daarin mag iedere burger of organisatie zijn mening geven over EIOPA-advies aan de Europese Commissie voor het opzetten van ‘mijnpensioenoverzichten’ in andere Europese landen, naar Nederlands model. De consultatie loopt tot 8 september. De AFM heeft een leidende rol gespeeld in de totstandkoming van het advies.

In Nederland krijgt iedere pensioendeelnemer na inloggen via DigiD bij MijnPensioenOverzicht.nl een overzicht van zijn pensioenregelingen. Daarmee loopt Nederland Europees gezien voorop. Slechts een minderheid van de EU-lidstaten kent een vergelijkbare vorm van overzichtelijk pensioenoverzicht via een druk op de knop.

Pension tracking system

In opdracht van de Europese Commissie heeft EIOPA een advies opgesteld om te komen tot vergelijkbare vormen van zo’n ‘pension tracking system’ (PTS) in alle lidstaten. Daarnaast komt de toezichthouder ook met een advies voor een Europees pensioendashboard, dat inzicht geeft in de toereikendheid van pensioenvoorzieningen in ieder land.

Best practices

In het PTS-advies bespreekt EIOPA onder andere best practices, de optimale presentatie van pensioeninformatie aan burgers en modellen voor de data- en IT-infrastructuur. Het advies gaat in consultatie voor een periode van acht weken. Belanghebbenden kunnen via de website van EIOPA hun mening geven over de inhoud van het advies.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.