Legal & General rondt de kaap van 20 miljard

0

Legal & General is in Nederland de grens van 20 miljard euro verzekerd kapitaal op het gebied van overlijdensrisicoverzekeringen gepasseerd. “Op dit moment is onduidelijk hoe de markt van ORV zich verder gaat ontwikkelen”, aldus algemeen directeur drs. Arno Dolders.

Dolders:  “Aan de ene kant is het realistisch om een groei te verwachten. Zeker in tijden waarin veel consumenten moeten bezuinigen is de overlijdensrisicoverzekering een goed en relatief goedkoop product, waarmee een belangrijke primaire financiële zekerheid kan worden aangeschaft. Aan de andere kant is de overlijdensrisicoverzekering een ‘breng’ product. De gemiddelde consument zal door iemand moeten worden geattendeerd op de mogelijkheid en wenselijkheid om deze verzekering aan te schaffen. Het verbod van provisie voor ook de overlijdensrisicoverzekering, kan er toe leiden dat deze verzekering minder actief wordt geadviseerd.”

“Wij verwachten wel”, aldus Arno Dolders, “dat het aandeel van verkoop via execution only zal toenemen. Zowel rechtstreeks door aanbieders als meer en meer via de websites van assurantiekantoren. Deze assurantiekantoren bieden hun relaties dan de gelegenheid om zelf de verzekering af te sluiten, maar dan zonder advies. De wetgever maakt een onderscheid tussen informeren en adviseren. Een kantoor kan klanten dus in algemene bewoordingen gestelde informatie verschaffen op basis waarvan de klant zelf een keuze voor een bepaalde overlijdensrisicoverzekering maakt. Het verdienmodel van de financieel dienstverlener verplaatst zich dan van advies naar informatie en begeleiding. Deze ontwikkeling wordt nog versterkt doordat de wetgever heeft besloten de kennis en ervaringstoets niet verplicht te stellen voor execution only van overlijdensrisicoverzekeringen.”

Dolders is “niet onverdeeld positief over deze ontwikkeling. In veel gevallen zijn consumenten gebaat bij een advies van een deskundig en vooral ook onafhankelijk adviseur. In dit opzicht hebben we nog veel werk voor de boeg om consumenten hiervan te overtuigen. Maar op het eind van de dag maakt de klant zijn eigen keuze.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.