‘Leenrentes schieten de lucht in’

0

De rentes voor leningen zijn de laatste weken flink gestegen. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro ging sinds begin juni van 4,9 naar 5,4%. Een stijging van maar liefst 10% in een paar weken tijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Geld.nl.

“Ook bij andere leenbedragen zien we flinke stijgingen. Zo verhoogt Freo, die tot voor kort met 3,4% rente de laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro vroeg, het tarief vandaag naar 3,8%”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite .

Kapitaalmarktrente

In navolging van de stijgende hypotheekrentes, hebben de rentes voor geld lenen dit jaar ook een stijgende lijn ingezet, maar de laatste weken zijn de stijgingen veel groter geworden. Bulthuis: “ Dit komt vooral door de stijgende kapitaalmarktrentes, waar banken hun leenrentes op baseren. Die rentes betalen banken als ze zelf geld willen lenen. Omdat de afgelopen weken steeds duidelijker is geworden dat de ECB per juli voor het eerst sinds elf jaar zijn rentes gaat verhogen, zijn de kapitaalmarktrentes nog harder gestegen. Zo steeg de rente voor 10-jaars staatsleningen van 1,45% op 1 juni naar 2,08% op 16 juni. Het is daardoor voor kredietverstrekkers in een korte tijd veel duurder geworden om geld te lenen op de kapitaalmarkt. Die kosten berekenen ze door in hogere leenrentes voor de consumenten.”

Verdere stijging

Bulthuis verwacht dat de leenrentes de komende tijd verder stijgen. “De ECB heeft na de renteverhoging in juli namelijk ook al een renteverhoging in september aangekondigd. Daar zullen de kapitaalmarktrentes en de leenrentes dus opnieuw een boost omhoog van krijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.