‘Leengedrag jongeren zorgwekkend’

0

De betalingsmoraal van jongeren tussen de 18 en 24 jaar is een stuk slechter in vergelijking met die van volwassenen. Zo betalen ze hun rekening gemiddeld vaker pas na de betalingstermijn (58% versus 40% en vindt financieel dienstverlener Intrum het gemak waarmee geld wordt geleend door jongeren zorgwekkend.

Lenen doen jongeren vooral online bij het shoppen. Social media zet jongeren ook nog extra onder druk om uitgaven te doen die niet binnen het budget passen. 37% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar en 34% van de ondervraagden tussen de 25 en 34 jaar geeft dit aan, valt te lezen in het jaarlijkse onderzoek van Intrum onder consumenten in 24 Europese
landen naar hun betaalgedrag. 40% van de Nederlandse ondervraagde jongeren geeft aan dat ze online snel meer uitgeven door het gemak. 35% zegt uiteindelijk duurder uit te zijn dan ze hadden bedoeld. Op de vraag of jongeren in het afgelopen jaar iemand hebben geholpen zonder hiervoor terugbetaling te verwachten zegt 32% ja.

Nederlandse respondenten (jongeren én volwassenen) blijken van alle ondervraagde Europeanen het minst bezorgd over het feit dat het gemak van online winkelen kan leiden tot overconsumptie. 22% van de Nederlandse respondenten zegt dat het gemak van online winkelen ervoor zorgt dat ze meer winkelen. Dit is het laagste aandeel van Europa, waar 31% van de respondenten aangeeft dat online winkelen leidt tot meer winkelen.

Geen financieel overzicht

In het ‘European Consumer Payment Report’ geeft 28% van de ondervraagde jongeren aan de financiële situatie niet op orde te hebben. Volgens Rick Terra Managing Director van Intrum Nederland is het uitermate belangrijk dat jongeren meer inzicht hebben in hun financiën en beter nadenken over hun uitgaven: ”Het gemak waarmee wordt geleend en uitgegeven kan heel eenvoudig tot problemen leiden. Betere kennis en voorlichting voor jongeren helpt om hen te behoeden voor schuldenproblematiek.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.