‘Leencapaciteit kan lager uitvallen dan verwacht’

0

De Hypotheekshop waarschuwt ‘jonge’ doorstromers die na 2012 hun eerste huis hebben gekocht dat hun leencapaciteit lager kan uitvallen dan ze verwachten.

Volgens de franchiseketen is onder starters alom bekend dat zij bij het aangaan van een hypotheek omwille van de hypotheekrenteaftrek slechts kunnen kiezen uit twee aflosvormen: een annuïtaire of een lineaire hypotheek. “Vanaf 2013 mag de rente voor nieuwe hypotheken (leningen) namelijk alleen worden afgetrokken als er wordt voldaan aan de verplichting om de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig af te lossen. De ervaring van onze adviseurs leert echter dat deze aflosverplichting ook een onbekend gevolg heeft: voor starters die na 2012 hebben gekocht en die nu willen gaan verhuizen naar een volgende koopwoning. De jaren hypotheekaftrek die zij voor hun eerste woning hebben gehad, worden in mindering gebracht op de maximale 30 jaar.”

Woonquotes

“Bovendien ondervinden deze ’jonge’ doorstromers vaak de gevolgen van het verlagen van de woonquotes in de afgelopen jaren”, schrijft De Hypotheekshop. “De laatste jaren zijn de woonquotes, het deel van het inkomen dat mag worden besteed aan de maandelijkse hypotheeklasten, behoorlijk verlaagd voor de lagere en de middeninkomens. Zo zeer zelfs dat consumenten in sommige gevallen niet eens meer hun oorspronkelijke hypotheek kunnen lenen, ondanks de sinds 2013 fors gedaalde hypotheekrente. Dit is een aanpassing die jonge doorstromers in grotere mate raakt dan de oudere doorstromers. Oudere doorstromers hadden in het verleden ook te maken met ruimere inkomensnormen maar zijn een aantal jaren verder in inkomensgroei en hun carrière.”

Politiek en Nibud

De Hypotheekshop vindt dat er in de politiek en bij het Nibud aandacht moet komen voor de negatieve gevolgen van het aanpassen van de woonquotes. “Door de gedaalde woonquotes in de afgelopen jaren kan er een groot verschil zijn. Een oplossing daarvoor is om consumenten dan in ieder geval nog de oude woonquote te laten hanteren voor dat gedeelte. Het lijkt hoe dan ook logisch om bij een nieuwe hypotheek weer het oorspronkelijke bedrag te verstrekken, als er geen daling van het inkomen heeft plaats gehad.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.