‘Laten we meer samenwerken aan hoe iets wèl kan’

0

Georgette Lageman (BLG Wonen) hoopt dat we in 2023 één ding echt achter ons kunnen laten: de zure en negatieve polarisatie. “Je ziet en hoort het op dit moment in alle commentaren bij ieder willekeurig onderwerp in de media. En ook in de financiële sector mogen we graag ferme uitspraken doen.”

“Als er één onderwerp is dat ongenuanceerd de media in wordt geslingerd dan is het wel verhuur in de vrije huursector”

Auteur: Georgette Lageman, manager Expertise Centrum Wonen van BLG Wonen

Uitspraken zoals dat maatwerk alleen maar olie op het vuur gooien is in de toch al overspannen woningmarkt. Pilots, zoals voor duurhuur, zouden kansloos zijn omdat het niet voor de gehele duurhuurpopulatie een oplossing biedt. En adviseurs of geldverstrekkers worden weggezet als incapabel, omdat zij niet iedere aanvraag met succes indienen of accepteren. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dat veel meer adviseurs en geldverstrekkers een stevig (liefst maatschappelijk) standpunt in moeten nemen en vaker kleur zouden moeten bekennen in het publieke debat. Maar we weten allemaal dat de werkelijkheid meestal veel genuanceerder in elkaar steekt. En dat zwart-witdenken geen recht doet aan de waarheid en ook niet bijdraagt aan voortuitgang.

Wat zou er gebeuren als we alle energie, die nu nog verloren gaat aan het willen delen en krijgen van je gelijk, stoppen in de vraag hoe we ‘gebalanceerde oplossingen’ vinden? Oplossingen die recht doen aan de verschillende kanten van een probleem?

Breng partijen samen

De onlangs aangekondigde maatschappelijke variant van de verhuurhypotheek is in mijn ogen een aansprekend voorbeeld. Als er één onderwerp is dat ongenuanceerd de media in wordt geslingerd dan is het wel verhuur in de vrije huursector. De een wil de hele vrije huursector opdoeken met een optelsom van maatregelen zoals de opkoopbescherming en extra belastingen. De ander wil de vrije huursector volkomen overlaten aan de markt. Bij BLG Wonen vroegen we ons af hoe wij op zo’n gepolariseerd onderwerp konden reageren. We zagen drie opties:

  • Ten eerste kun je marktconform handelen. Gewoon net als andere geldverstrekkers een verhuurhypotheek lanceren en klaar is Kees. Toch is ‘marktconform’ tegenwoordig geen vrijbrief als je weet dat woningzoekenden vastlopen op een ontoegankelijke woningmarkt en jouw product geenszins bijdraagt aan een oplossingsrichting.
  • Een tweede optie is als een moeder Teresa onder de geldverstrekkers opstaan om groots kenbaar te maken dat jij degene bent die zich verre van dit soort onmaatschappelijke producten houdt. Klinkt fantastisch, maar daar verander je natuurlijk niets mee. Zoals bij alle waarheden, lag die bij ons ook in het midden.
  • Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid (de derde optie): hoe kunnen we een verhuurhypotheek creëren, maar dan op een maatschappelijke manier. Met de maatschappelijke variant van de verhuurhypotheek kunnen verhuurders nog steeds een klein aantal woningen verhuren, maar moeten zij hun huurprijs wel baseren op het landelijk puntenstelsel. In ruil daarvoor krijgen zij van ons als geldverstrekker gunstige productvoorwaarden. Huurders die niet willen of kunnen kopen, kunnen hierdoor wel blijven huren maar tegen een redelijke huurprijs.

In mijn optiek een type oplossing waar er in 2023 veel meer van zouden moeten komen. Vooral omdat het betrokken partijen bij elkaar brengt, bereidt maakt iets bij te dragen en samen laat werken aan hoe iets wèl kan. Zullen we daar vast het glas op gaan heffen?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.