‘Lange rentevastperiode geen vanzelfsprekende keuze’

0

“Sinds begin november laat de hypotheekrente een dalende trend zien. Dat de gemiddelde hypotheekrente hierdoor weer op niveau van begin dit jaar staat, is positief voor huizenkopers”, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker.

De gemiddelde hypotheekrente daalt sinds november voor de zesde week op rij. Hierdoor bevindt deze zich sinds lange tijd weer op hetzelfde niveau als begin januari 2023. Zo staat de veel gekozen rente – de 10-jaar met NHG – weer op 4,26%. De Hypotheker merkt dan ook op dat de rente weer vaker langer dan tien jaar wordt vastgezet.

Dat is volgens De Rijke echter niet altijd een vanzelfsprekende keuze. “Als je als starter een rentevaste periode van twintig of dertig jaar kiest en je gaat over tien jaar verhuizen, dan kun je alsnog kiezen voor een lagere hypotheekrente als de actuele rente lager ligt. Als de actuele rente daarentegen hoger is, kun je deze meenemen naar een volgende hypotheek. De 20- en 30-jaarsrentes liggen namelijk slechts 0,1% uit elkaar en het verschil tussen de 10- en 20-jaars rente is maar 0,3%. Huizenkopers doen er dus goed aan zich deskundig te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur zodat de impact op de maandlasten bij de verschillende opties voor een rentevaste periode helder zijn en zij een weloverwogen keuze kunnen maken.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.