Langdurige leegstand komt vooral voor bij kantoren

0

Op 1 januari 2021 stonden 187.000 woningen administratief leeg, 2,4% van alle woningen. Dit was vergelijkbaar met vorig jaar. De leegstand van kantoren en winkels was begin 2021 respectievelijk 10,2% en 8,7%. Dit blijkt uit de Landelijke Monitor Leegstand, samengesteld door het CBS.

Langdurige leegstand komt vooral voor bij kantoren. Daarvan stond 74% een jaar eerder ook al leeg. Voor woningen geldt het omgekeerde. Het merendeel van de woningen was pas per 1 januari 2021 leegstaand. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen die recent zijn opgeleverd en op 1 januari nog niet bewoond waren.

Hoogste woningleegstand in Laren en Loppersum

In de gemeente Laren en Loppersum stond 5,9% van de woningen administratief leeg op 1 januari 2021. Ook vorig jaar stonden in gemeente Laren in verhouding de meeste woningen leeg. Daarop volgen de Groningse gemeenten Appingedam en Delfzijl, en het Waddeneiland Vlieland met een woningleegstand van meer dan 5%. Bij ongeveer een kwart van de gemeenten was het percentage leegstaande woningen hoger dan 2,4%, het landelijk gemiddelde. In de 15 gemeenten met de hoogste leegstand lag het aandeel leegstaande woningen tussen 4 en 6 procent. Onder deze gemeenten zijn ook Maastricht, Amsterdam en Rotterdam. In de twee Gelderse gemeenten Duiven en Westervoort was de woningleegstand het laagst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.