‘Langdurig ziekteverzuim onder jongeren blijft stijgen’

0

Het ziekteverzuim in Nederland is vorig jaar met 0,3 procentpunt gedaald naar 5,3%. Het verzuim heeft 22,3 miljard euro gekost, 1,9 miljard minder dan in 2022.

Het aandeel psychisch verzuim blijft stijgen. 43% van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim. En een vijfde van hen verwacht een toename van werk-gerelateerd psychisch verzuim. Dit blijkt uit het nieuwe Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat meer dan de helft van de werknemers (55%) doorwerkt bij ziekte; werken ze thuis, dan blijft zelfs 69% doorwerken.

Jongeren

Igno Schings (foto), directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden: “Hoewel we een dalende trend zien in het totale ziekteverzuim, moeten we met name de jongere werknemers goed in de gaten blijven houden. Want ondanks het lagere totale ziekteverzuim, zien we een zorgwekkende stijging in het langdurig ziekteverzuim. Bij mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar zien we dat het aantal 42e weekmeldingen toegenomen is met bijna 5%. Van deze jongeren ervaart 25,8% burn-outklachten. Uit het rapport van TNO blijkt dat deze werknemers stress ervaren door prestatiedruk, sociale druk, financiële onzekerheid en soms ook al mantelzorg. Het aantal mensen dat vervolgens een beroep doet op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bij langdurig verzuim (langer dan 104 weken) is in 2023 gestegen met 11.030 naar 84.552.”

Lichte daling in verzuimduur, percentage en kosten

Uit de laatste cijfers van Nationale-Nederlanden, CBS, UWV en TNO blijkt dat het verzuimpercentage in 2023 is gedaald naar 5,3%. Hoewel dit een lichte daling is sinds het historische hoogtepunt in 2022 (5,6%), blijft dit hoger dan voor de coronaperiode (4,4% in 2019). Opnieuw is het verzuim het hoogst in de sectoren gezondheid (7,4%) en vervoer en opslag (6,3%). Na een jarenlange stijging, daalde in 2023 de gemiddelde verzuimduur in Nederland voor het eerst met 0,8 werkdagen naar gemiddeld 8,2 werkdagen. Dit is rond het niveau van 2021, maar nog steeds hoger dan voor de coronaperiode in 2019 (7,8 werkdagen). Met een gemiddelde kostenpost van EUR 350 per dag kostte dit de BV Nederland in 2023 ruim EUR 23,3 miljard.

Preventie en structurele ondersteuning

Schings: “Om de zorgwekkende trend van stijgend langdurig verzuim tegen te gaan is het essentieel dat werkgevers meer doen dan het erkennen van het probleem. Werknemers waarderen een actief beleid op preventie van psychisch verzuim en structurele ondersteuning. Juist door de dialoog aan te gaan en een preventiebeleid te implementeren, kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van alle werknemers. Dit zal niet alleen de gezondheid en het geluk van werknemers verbeteren, maar leidt ook tot significante kostenbesparingen op de lange termijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.