Laka rolt omgekeerd verzekeringsmodel uit

0

De in Londen gevestigde insurtech Laka komt naar Nederland. De collectieve fietsverzekeraar werkt volgens een omgekeerd verzekeringsmodel en vestigt haar Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Voor de Nederlandse markt werkt Laka exclusief samen met risicodrager Nationale-Nederlanden.

Laka draait het traditionele verzekeringsmodel helemaal om. In plaats van een vast bedrag per maand, betalen Laka klanten een maandelijks variabele bijdrage met een van tevoren bepaald maximum. Die bijdrage is gebaseerd op de claims in het collectief. Hoe minder dat er zijn, hoe lager de maandelijkse premie. Als er geen claims zijn, is de premie in die maand nul. Laka zelf verdient alleen geld als er een claim wordt ingediend. Om de kosten te dekken voegt het dan 25% toe aan de claim.

Directe verwerking

De verzekering is maandelijks opzegbaar en kan ook gepauzeerd worden. Verder kent het product geen afschrijving én geen eigen risico. De afhandeling van schade of diefstal gebeurt volledig digitaal en claims worden vaak binnen één werkdag verwerkt.

‍Nationale-Nederlanden

Laka’s start in Amsterdam en de uitbreiding in Europa wordt mogelijk gemaakt door recente investeringsrondes met steun van investeringsfondsen als LocalGlobe en Creandum. Daarnaast stapte een aantal prominente ‘angel investors’ in, onder wie Nick Evans (Chairman bij Rapha) en Oren Peleg (voormalig CEO van Fitness First). Voor de Nederlandse markt werkt Laka exclusief samen met Nationale-Nederlanden.

‍Tjeerd Bosklopper, CEO Nationale-Nederlanden: “Zo helpen we fietsliefhebbers te zorgen voor wat voor hen het belangrijkst is, namelijk zo snel mogelijk weer op de fiets na bijvoorbeeld diefstal of schade. Laka is innovatief, volledig digitaal en alle klanten profiteren mee van lagere claims. We kijken uit naar de samenwerking.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.