Lagere verkoopverwachting Rabo-economen

0

Het aantal woningverkopen zal dit jaar verder wegzakken tot zo’n 205.000 en in 2020 naar zo’n 195.000 woningen. De huizenprijzen daarentegen stijgen in 2019 met 6,0%, waarna deze in 2020 zal afvlakken naar 4,0%. Dat schrijven de economen van Rabobank in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

Het is vooral de aanhoudende krapte die de economen ertoe brengt om de verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft daarentegen de prijsgroei stimuleren. Doordat de prijzen afgelopen jaar zó hard zijn gestegen, verwachten de economen dat een groeiend deel van de (potentiële) kopers tegen financieringsproblemen zal aanlopen.

Minder uitbundig

Hoewel de geschetste percentages en cijfers minder uitbundig zijn dan in de afgelopen twee jaar, verwachten de economen dat voor een gemiddeld huis in Nederland aan het einde van dit jaar alsnog zo’n 17.000 euro meer moet worden betaald.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.