Lagere rente activeert hypotheekklant

0

De Hypotheekshop noteerde in het vierde kwartaal van 2019 een recordaantal hypotheekaanvragen. Volgens directeur Mark de Rijke hebben zowel de lage rente als de landelijke campagne ‘Aflossingsblij’ ertoe bijgedragen dat consumenten massaal in beweging zijn gekomen.

Volgens De Hypotheekshop zorgen de gestegen huizenprijzen en de toegenomen alternatieven om overwaarde te verzilveren ervoor dat veel (oudere) huiseigenaren nu hun hypotheek verhogen voor verbouwing, onderhoud, pensioenaanvulling, consumptieve beste09ding of schenking aan de kinderen. Ook aflossing van duurdere consumptieve kredieten is op dit moment een veelgehoorde wens.

Hypotheekvoorwaarden volgen marktbeeld

De hypotheekketen bracht ook in kaart welke hypotheekvoorwaarden belangrijk gevonden worden. De actualiteit heeft de nodige veranderingen veroorzaakt. De Inkomensbepaling Loondienst voor het vaststellen van het inkomen bij het aangaan van een hypotheek is de grootste stijger binnen de voorkeurshypotheekvoorwaarden. Steeds meer geldverstrekkers accepteren de Inkomensbepaling Loondienst voor aanvragers in loondienst.

Restschulden en dubbele lasten zijn grootste daler. Als de huidige woning nog niet was verkocht, stelden geldverstrekkers nog niet zo lang geleden als voorwaarde dat de klant gedurende twee jaar in staat moest zijn om dubbele lasten te voldoen. Nu is dat meestal zes maanden. In het vierde kwartaal 2019 was volgens De Hypotheekshop nog slechts in 1% van alle aanvragen van huiseigenaren sprake van een restschuld.

Aflossingsvrije hypotheek behouden

Het boetevrij kunnen aflossen heeft volgens De Rijke duidelijk aan belang gewonnen, voornamelijk doordat het niet altijd mogelijk is om de volledige overwaarde te overbruggen. Ook de geldigheidsduur van de hypotheekofferte wordt belangrijker gevonden Tot slot blijken mensen met fiscale rechten van voor 2013 veel waarde aan hun aflossingsvrije hypotheek te hechten. Dit vanwege de betere betaalbaarheid daarvan. Zij kunnen deze tot maximaal 50% van de woningwaarde voortzetten met behoud van recht op renteaftrek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.