Lagere hypotheek door rood staan bij bank

0

De mogelijkheid van met een klein bedrag rood staan bij de bank kan per 1 december gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis kan het duizenden euro’s schelen.

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat per 1 december kredieten eerder registreren, vanaf 250 euro en met een looptijd van minstens een maand. Nu worden kredieten van meer dan 500 euro met een looptijd van meer dan drie maanden geregistreerd. De aanpassing – een gevolg van de aangescherpte Wet financieel toezicht – helpt volgens BKR om de schuldenproblematiek in Nederland terug te dringen.

Lagere hypotheek

Huizenkopers lopen door de nieuwe grenzen kans minder geld te kunnen lenen voor hun huis, stelt VEH. Omdat ook de mogelijkheid om rood te staan als een krediet geldt, gaat het ook op voor mensen die nooit daadwerkelijk rood staan. VEH rekent voor dat iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening straks ongeveer 2800 euro minder hypotheek kan krijgen dan iemand zonder zo’n limiet. Bij een limiet van 1500 euro kan het verschil oplopen tot zo’n 8400 euro.

BKR benadrukt dat het niet bepaalt of een consument een krediet of hypotheek krijgt. “Individuele geldverstrekkers bepalen de hoogte van het krediet of hypotheek”, aldus BKR op zijn website. “Door kredieten vanaf een lager bedrag ook te registreren wordt de financiële positie van consumenten op een objectieve manier duidelijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.