Lagere bestuursrechtelijke premie

0

Vanaf 1 juli kunnen zorgverzekerden met een premieachterstand makkelijker op eigen kracht een regeling treffen met hun zorgverzekeraar. Wanbetaler die zijn aangemeld bij Zorginstituut Nederland (ZIN) betalen vanaf 1 juli een lagere bestuursrechtelijke premie.

Mensen die zes maanden of langer hun premie voor de zorgverzekering niet betalen aan hun zorgverzekeraar, worden als wanbetaler aangemeld bij ZIN, en betalen vanaf dat moment de bestuursrechtelijke premie. Op 1 juli 2016 is de bestuursrechtelijke premie verlaagd van 159,03 naar 127,91 euro. Deze lagere premie moet ervoor zorgen dat mensen meer financiële ruimte hebben om hun schulden af te lossen.

Betalingsregeling met de zorgverzekeraar

Verzekerden met een aanmelding bij ZIN kunnen zelf een betalingsregeling met de zorgverzekeraar overeenkomen. Zij betalen dan geen bestuursrechtelijke premie meer, maar gaan weer hun normale premie betalen aan de zorgverzekeraar plus het afgesproken bedrag voor aflossing van de gehele openstaande schuld. Een aantal verzekeraars bood deze mogelijkheid al, maar vanaf 1 juli is deze mogelijkheid wettelijk vastgelegd voor alle zorgverzekeraars. Komt de verzekerde de betalingsafspraken niet na, dan is hij de bestuursrechtelijke premie gelijk weer verschuldigd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.