Lage rente laat recreatiemarkt pieken

0

Nadat in 2015 – voor het eerst na jarenlange prijsdalingen – het aantal transacties van recreatiewoningen bijna verdubbelde naar 3.130 transacties, werden er in 2016 opnieuw 20% meer vakantiewoningen verkocht.

Vorig jaar werden in totaal 3.750 vakantiehuizen verkocht. Met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen werd een nieuw record gebroken. Dit blijkt uit een onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM heeft uitgevoerd. De lage rentestand blijft een belangrijke aanjager van de toegenomen vraag naar recreatiewoningen, constateert de NVM.

Er kan nog 10% bij

In 2016 lag de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro. Dat is 4% meer dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit nog circa 170.000 euro, bijna 17% hoger dan in 2016. Door de toegenomen vraag verwacht de NVM dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren verder gaat stijgen bij aanhoudende economische groei en lage rente. In de topregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland, is deze stijging al gaande. De NVM meent dat de prijzen voor recreatiewoningen komend jaar ook in de rest van Nederland stijgen, mogelijk met zo’n 10%. Restrictief beleid zoals het Kustpact en het transformeren van verouderde vakantieparken zet extra druk op de prijzen, voorspelt NVM.

Valkuilen bij aankoop

NVM raadt gegadigden wel aan om zich goed te laten adviseren. NVM-woordvoerder Roeland Kimman: “Een makelaar kan wijzen op de vele haken en ogen die er aan een recreatiewoning zitten. Bijvoorbeeld wat allemaal wel en niet mag, of je moet meebetalen aan renovatie of aanleg van gemeenschappelijke voorzieningen, verhuurrestricties en of de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied ook op lange termijn gewaarborgd is, is essentieel voor prijsvorming en verhuurmogelijkheden. Dat maakt allemaal uit voor de financiering en het uiteindelijke rendement van de recreatiewoning.”

Uitverkocht

In het kustgebied van Noord-Holland werden in 2016 de meeste nieuwe recreatiewoningen opgeleverd: ruim 350. Andere populaire kustregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland en de Waddeneilanden, kenden afgelopen jaar geen sterke stijging van het aantal transacties. De reden hiervoor is volgens NVM dat het aanbod aan het opdrogen is in deze gebieden. “Er is weinig nieuwbouw en dus staan op de Waddeneilanden nauwelijks recreatiewoningen te koop. Dit leidt tot sterke prijsstijgingen. De gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning op de Waddeneilanden is bijna 300.000 euro”, aldus Kimman.

De van oudsher zeer sterk toeristische regio Veluwe/ Utrechtse Heuvelrug verkeert in problemen door het overwegend oude aanbod. Hier is het aantal transacties groot, maar de transactieprijzen zijn beneden gemiddeld en dalen sterk. De NVM merkt dat consumenten steeds meer gesteld zijn op comfort en luxe. Ze willen een recreatiewoning die van alle gemakken en luxe snufjes is voorzien.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.