‘Lage rente fnuikend voor lijfrentes’

0

Sinds augustus dit jaar is het u-rendement dat door veel verzekeraars als grondslag wordt gebruikt voor rekenrente van direct ingaande lijfrentes, voor het eerst onder nul gedoken. Hoewel de rentestanden weer wat oplopen, is de vergoeding die banken en verzekeraars geven op een lijfrentetegoed nog steeds extreem laag.

Voor bezitters van een lijfrente die deze om willen zetten in een uitkering, betekent dit ze weinig tot weinig tot geen rendement meer op hun lijfrentesaldo zullen krijgen. Vooral bij uitkeringen in verzekeringsvorm zijn de gevolgen van de lage rentestand pijnlijk merkbaar, concludeert MoneyView in zijn Special Item.

Vijf sterren

De onderzoekers hebben in het onderzoek de MoneyView ProductRating voor lijfrenteproducten vastgesteld. Bij koopsommen (opbouwfase) zijn de vijf sterren voor prijs voor Aegon Bank (Lijfrente Sparen), Centraal Beheer Achmea (Extra Pensioen Sparen) en Nationale-Nederlanden (Aanvullend PensioenSparen). Dit zijn allemaal bancaire producten. Met betrekking tot de voorwaarden is het beeld niet anders. Ook hier zijn de bankspaarproducten heer en meester. De vijf sterren voor voorwaarden gaan naar ASR (Lijfrente Spaarrekening), Delta Lloyd (Lijfrente Groeirekening) en Ohra (Pensioenrekening).

Bij Direct ingaande lijfrentes zijn de vijf sterren voor prijs voor BLG Wonen/RegioBank (Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening), Centraal Beheer Achmea (Extra Pensioen Inkomen) en Nationale-Nederlanden Bank (Aanvullende PensioenUitkering). Dit zijn eveneens bankspaarproducten.

Bij de beoordeling van voorwaarden scoren verzekeringsproducten wel goed: de vijf sterren gaan naar Aegon (Garantie Inkomen), Delta Lloyd (Direct Ingaande Rente) en Legal & General (Direct Ingaande Lijfrente). Deze vijfsterrenproducten onderscheiden zich volgens MoneyView met name op de aanwezigheid van flexibele voorwaarden omtrent de offertetermijn, uitkeringsmogelijkheden en acceptatiegrenzen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.