Laagterecord aan betalingsachterstanden BKR

0

Op 1 januari had 6,6% van de mensen met een krediet een geregistreerde betalingsachterstand. Dit blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR. Nederland telt daarmee het laagste percentage kredietnemers met een betalingsachterstand ooit sinds de start van de Kredietbarometer in 2012.

Het absolute aantal kredietnemers met problemen neemt snel af. Ondanks de groei van het aantal registraties zijn er procentueel minder achterstanden dan in alle voorgaande jaren. In totaal telt Nederland nu iets meer dan 687.000 kredietnemers met een betalingsachterstand. Een jaar geleden waren dat er nog bijna 730.000. De absolute piek van betalingsachterstanden werd bereikt op 1 juli 2015. Toen hadden bijna 778.00 mensen een achterstand op hun krediet. Omgerekend is dat 9,4%.

Laagste percentage

Bij de start van de BKR Kredietbarometer in april 2012 had nog 7,5% van de kredietnemers een betalingsachterstand. Nu is dat dus bijna een procent minder. Peter van den Bosch, bestuurder van Stichting BKR. “Dat betekent dat ruim 93 procent van de consumenten met een kredietverplichting positief geregistreerd staat in het Centraal Krediet Informatiesysteem dat door de Stichting BKR wordt beheerd. Consumenten die positief geregistreerd staan zullen makkelijker krediet kunnen krijgen.”

Kleinere kredieten

In 2012 stonden er 8,8 miljoen mensen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) geregistreerd. Inmiddels zijn dat er 10,4 miljoen. De groei komt onder andere doordat er nu ook kleinere kredieten worden geregistreerd. Ook zijn private lease-contracten en mobiele telefoon kredieten toegevoegd aan het CKI.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.