‘Laagste kredietrentes stegen dit jaar tot 45 procent’

0

Wie geld wil lenen, moet daar steeds meer voor betalen. De kredietrentes blijven namelijk flink stijgen, zo blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De laagste leenrente op een persoonlijke lening van 50.000 euro met een looptijd van 60 maanden ging tussen januari 2022 en nu van 3,3 naar 4,8%. “Omgerekend is dat een stijging van ruim 45%”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Ook bij de lagere leenbedragen stegen de rentes fors. Zo steeg de laagste rente voor een persoonlijke lening van 20.000 euro dit jaar van 3,7 naar 5,2%. Bij leningen van 10.000 euro ging de laagste rente van 4,8 naar 6,2%. Omgerekend zijn dat ook stijgingen van 40 en 30%.

Hogere rentes

De leenrentes stijgen dus fors. “En dat merkt de consument die een lening wil afsluiten”, zegt Bulthuis. “Een lening van 50.000 euro met een looptijd van 60 maanden kost je nu per jaar 392 euro meer dan in januari. Bij leningen van 20.000 en 10.000 euro betaal je nu respectievelijk 157 euro en 74 euro per jaar meer dan in januari.”

Langere looptijd

Bulthuis: “Als je een lening nodig hebt en die toch nog een beetje betaalbaar wilt houden, is het dus extra belangrijk om goed naar de kosten bij verschillende kredietverstrekkers. De renteverschillen tussen diverse banken en kredietverstrekkers zijn namelijk groot. De laagste leenrente ligt al snel 3 tot 4% lager dan de hoogste rente voor eenzelfde lening. Kijk daarnaast ook goed naar de looptijd die je kiest voor je lening. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je lening afgelost hebben, maar als je een kortere looptijd kiest zijn je maandlasten hoger. Zeker in deze tijd is het soms verstandiger om voor een langere looptijd te kiezen. Je hebt dan een lagere maandlast, omdat het totale bedrag dat je moet terugbetalen over meer maanden wordt gespreid. Zo heb je meer zekerheid dat je de lening kunt blijven betalen, ook als je aan het einde van het jaar een hoge eindafrekening krijgt van je energieleverancier of de boodschappen nog duurder worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.