Laagste aantal woningtransacties in zes jaar

0

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 43.923 bestaande koopwoningen van eigenaar gewisseld. Dat was 34,1% minder dan een jaar eerder en het laagste aantal woningtransacties in zes jaar. De prijsstijging loopt verder op. Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal gemiddeld 20,3% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de meting.

Deze cijfers blijken uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 zijn er 16,8% minder koopwoningen verkocht. In alle Nederlandse provincies was het aantal transacties zowel lager dan een jaar eerder als dan een kwartaal eerder. In Utrecht was de daling jaar op jaar met 38,6% het grootst, in Flevoland met 23,9% het minst grootst.

Daling aantal transacties in Amsterdam 42,5%

In drie van de vier grootste steden was in het eerste kwartaal van 2022 de daling van het aantal transacties groter dan gemiddeld landelijk. Het aantal woningen dat in Amsterdam van eigenaar wisselde was 42,5% lager dan een jaar eerder. In Utrecht en Rotterdam kwam de daling uit op 37,6 en 34,4%. Alleen in Den Haag was de daling met 20,5% kleiner dan gemiddeld. Van de vier grote steden was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Bestaande koopwoningen waren in de stad Utrecht 21,3% duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waren met respectievelijk 19, 18,7 en 18,6% lager dan het landelijke gemiddelde van 20,3%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.