Kwart zzp’ers is onvoldoende verzekerd

0

Een kwart van de zzp’ers heeft het gevoel niet alle benodigde zakelijke verzekeringen te hebben afgesloten. Ook heeft lang niet elke zzp’er zelf iets geregeld voor het pensioen.

Uit het GfK-onderzoek ‘Alles over…zzp’ komt naar voren dat geldgebrek vaak de voornaamste reden is dat zzp’ers deze zaken niet hebben geregeld. “De eventuele verplichtstelling van pensioensparen wordt binnen de groep zzp’ers dan ook met gemengde gevoelens bekeken”, schrijven de onderzoekers.

Bijna een derde van de zzp’ers (30%) gebruikt de assurantietussenpersoon bij het inwinnen van informatie over zakelijke verzekeringen. GfK: “Vorig jaar was dit nog 38%, de assurantietussenpersoon verliest als informatiebron dus wel aan populariteit. Andere belangrijke bronnen zijn het zakelijke en privénetwerk en de accountant/boekhouder. Een kwart maakt helemaal geen gebruik van adviseurs, maar zoekt zelf naar informatie.”

Weinig vertrouwen in banken en verzekeraars
Banken en verzekeraars genieten nog steeds niet veel vertrouwen bij zzp’ers. Slechts een kleine groep vindt dat je er goed terecht kunt voor advies, dat het productaanbod aansluit op de behoeften en dat banken en verzekeraars vertrouwen verdienen. Iets meer vertrouwen hebben zzp’ers in financiële adviseurs, bijna een derde (29%) vindt dat hij/zij voor financiële zaken voor de onderneming goed terecht kan bij financiële adviseurs.

Zelfstandigen zijn positief over het komende jaar. De helft verwacht dat de omzet stabiel blijft in 2016 en nog eens een derde verwacht een stijging. GfK: “Ook het enthousiasme om te ondernemen blijft groot. Acht op de tien zzp’ers geeft aan in de komende drie jaar zeker zzp’er te willen blijven. Ondanks het vertrouwen neemt de gemiddelde omzet al een paar jaar af: van de groep die de omzet prijsgeeft, zit ruim de helft onder de 50.000 euro. Ook de financiële buffers nemen af, een derde heeft een privévermogen van minder dan 25.000 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.