Kwart jongvolwassenen heeft cryptovaluta

0

Uit een gezamenlijk onderzoek van Rabobank en Nibud onder jongvolwassenen blijkt dat 42% van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. Traditioneel beleggen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers is favoriet bij 31% van de jongeren. Ruim een kwart (27%) is in het bezit van cryptovaluta.

De voornaamste reden waarom jongvolwassenen beleggen, is om vermogen op te bouwen. En hoewel jongvolwassenen zelf aangeven dat je dit alleen moet doen als je voldoende kennis hebt, lijken zij dit zelf niet allemaal te hebben.

Vermogen opbouwen

Van alle zelfstandig wonende jongvolwassenen die traditionele beleggingen hebben, geeft 28% aan minder dan 2.500 euro aan spaargeld en/of beleggingen te hebben. Het onderzoek laat ook zien dat een forse meerderheid van de respondenten die traditioneel belegt (85%) dit doet om vermogen op te bouwen of voor het behalen van rendement. Een kleine meerderheid van 56% noemt (ook) de wat meer hobbymatige kant van beleggen als motivatie.

Voldoende spaargeld

Mary Pieterse-Bloem, hoofd Investment Office Rabobank: “Beleggen in de meer traditionele vormen, zoals aandelen, obligaties, fondsen of indextrackers, is een goede manier om vermogen op te bouwen en is iets anders dan speculeren. Het is wel belangrijk dat je dan voldoende spaargeld achter de hand hebt en dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Bovendien is het belangrijk dat je als belegger het geld weg zet voor de lange termijn, de risico’s spreidt en zelf voldoende kennis hebt. Of je bewust bent van een gebrek aan kennis en het beleggen aan een expert overlaat.”

Beleggen kan een optie zijn

Nibud directeur Arjan Vliegenthart: “De intentie van de jongeren is goed. We snappen dat zij, nu de rente zo laag is, op zoek gaan naar een andere manier om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een optie zijn. Alleen niet, als je verder helemaal geen buffer hebt. De hoofdregel is dat je alleen moet beleggen met geld dat over is. Geld waarmee je risico kan lopen.”

Onvoldoende begrip van risicospreiding

Om te meten of jongvolwassenen kennis hebben over beleggen, is aan respondenten een vraag gesteld over risicospreiding. Van de respondenten die beleggen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers geeft 43% niet het juiste antwoord. Verder valt op dat van de beleggers die traditioneel beleggen én die niet het juiste antwoord geven, 55% vindt dat je alleen zou moeten beleggen als je er verstand van hebt. Deze groep vindt blijkbaar kennis over beleggen wel belangrijk, maar beschikt zelf niet altijd over de juiste kennis.

Cryptovaluta populair

In het onderzoek komt verder naar voren dat cryptovaluta populair zijn onder jongeren: liefst 27% heeft ze in bezit. Jongvolwassen vinden cryptovaluta desondanks een minder goede manier van vermogensopbouw dan traditionele beleggingen. Ook vinden ze cryptovaluta een risicovollere manier van beleggen. Over het algemeen zijn mensen die beleggen, positiever over het type belegging dat zij zelf hebben, dan degenen die daar niet in beleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.