Kwart inwoners Zuid-Nederland verwacht een nieuwe watersnoodramp

0

Bijna een kwart (23%) van de inwoners van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg verwacht binnen tien jaar een volgende nationale watersnoodramp. Bovendien denkt 50% dat binnen 100 jaar een deel van Nederland onder water staat. En hoewel ruim 11% van de inwoners wel eens te maken heeft gehad met water in huis als gevolg van een hoog waterpeil, heeft bijna 65% geen maatregelen genomen om hun huizen daartegen te beschermen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Nationale-Nederlanden in januari 2023 heeft uitgevoerd. De belangrijkste preventieve maatregel die de respondenten wél hebben genomen is het aanleggen van een groene tuin met weinig tegels, zodat regenwater goed weg kan zakken (31,7%). Een enkeling heeft zandzakken in huis of een extra hoge drempel in de deuropening.

Watersnoodramp 1953

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de Watersnoodramp plaatsvond. De rechtsvoorgangers van Nationale-Nederlanden waren nauw bij de schadeafhandeling betrokken. Ook in de grote landelijke hulpactie lieten de maatschappijen zich niet onbetuigd. Medewerkers zamelden geld in voor de slachtoffers en er werd een donatie gedaan aan het Nationaal Rampenfonds.

Limburg 2021

In juli 2021 werd het zuiden van Nederland wederom getroffen door overstromingen. Extreme regenval veroorzaakte een zeer hoog waterpeil in de rivieren, met als gevolg overstromingen, aardverschuivingen en alle daarbij behorende schade aan onder meer woningen, auto’s en andere voertuigen. Vooral de provincie Limburg werd door de zware neerslag en de gevolgen daarvan getroffen. Schade-experts van de diverse bedrijfsonderdelen van Nationale-Nederlanden waren aanwezig in het getroffen gebied. Niet alleen om schades te behandelen en snel duidelijkheid te kunnen geven over de dekking, maar ook om mentale steun te bieden. Nationale-Nederlanden bood bovendien praktische hulp en deelde noodpakketten uit.

Bewustwording en preventie

Maurice Koopman, CEO Schade & Inkomen bij NN: Als grootste schadeverzekeraar van Nederland besteden we veel aandacht aan overstromingsgevaar en de gevolgen daarvan. Ten eerste zetten we in op bewustwording en preventie. Zo geven we onze klanten tips om waterschade te voorkomen. Het is goed om te zien dat mensen zelf al actie ondernemen en tuintegels vervangen voor planten.”

Overstromingsdekking

Bovendien verzekert Nationale-Nederlanden sinds 1 oktober 2021 de overstromingsrisico’s voor niet-primaire waterkeringen bij de particuliere verzekeringen. Koopman: “Dit zijn keringen die bescherming bieden tegen regionale wateren. Schade aan woningen en aan de spullen die erin staan, kun je dus verzekeren. Schade door overstromingen van primaire waterkeringen, dit zijn keringen die het land beschermen tegen het buitenwater zoals de zee, de grote rivieren of het IJsselmeer, wordt nog door geen enkele verzekeraar gedekt. Op dit moment zijn Nationale-Nederlanden, andere verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars met de overheid in gesprek om hiervoor een oplossing te vinden. Door onze goede samenwerking heb ik er vertrouwen in dat we er in 2025 klaar voor zijn om met elkaar ook de primaire waterkeringen te kunnen verzekeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.