Kwart heeft overlijdensrisico niet afgedekt

0

Bijna een kwart (24%) van de Nederlandse stellen met een hypotheek heeft op dit moment geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten, blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken. Maar ook dat het vooral de oudere huizenbezitters zijn die het financiële risico van overlijden vaker voor lief nemen.

Jonge mensen blijken zich volgens het onderzoek van Munt vaker te hebben verzekerd tegen overlijden dan ouderen. Het aantal respondenten tussen de 18- en 44 jaar zonder overlijdensrisicoverzekering komt uit op 8%. Onder 65-plussers ligt dat percentage met 66% een stuk hoger.

Ellen Hensbergen, directeur bij Munt Hypotheken: “Ouderen hebben vaker eigen vermogen opgebouwd en kunnen tegen een stootje. Aan de andere kant hebben ze wel een grotere kans op overlijden. Daarom is een verzekering ook duurder want het risico dat zij als groep dragen is logischerwijs een stuk groter. Toch heeft niet iedereen een buffer achter de hand en wij zien ook in de cijfers dat er onder ouderen best wat zorgen leven. Jongeren hebben vaak nog een vangnet in de vorm van ouders. Ouderen hebben dat over algemeen niet.”

Voordelen benadrukken

Eerder onderzoek door Munt wees uit dat een fors deel van de stellen met een hypotheek onvoldoende op de hoogte is van wat het overlijden van een partner betekent voor hun hypotheek. “Die onwetendheid moet eruit. Veel mensen geven aan niet precies te weten wat ze te doen staat wanneer ze er onverhoopt alleen voor komen te staan. Dat is niet fijn”, aldus Hensbergen. “Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar mensen zouden wel de voordelen van zo’n verzekering in het oog moeten houden.”

Dekking verhogen

De helft van de respondenten die wel een ORV hebben afgesloten, blijken zich te verzekeren voor een bedrag gelijk- of groter dan het bedrag dat moet worden afgelost. Een derde van de respondenten geeft aan dat het voor een kleiner deel van dat bedrag is verzekerd. Bijna een vijfde (18%) weet niet in welke mate zij beschermd zijn tegen overlijden.

De coronacrisis lijkt voorlopig ook bepaalde invloed te hebben op hoe de respondenten zich wensen te beschermen tegen overlijden. 10% van hen overweegt door het uitbreken van de pandemie de dekking van zijn of haar verzekering op te hogen. 11% geeft aan het vooralsnog niet te weten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.