Kwart geldverstrekkers laat verduurzaming links liggen

0

Uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat nog steeds een kwart van de geldverstrekkers hun klanten niet de mogelijkheid biedt om maximaal 106% van de woningwaarde te lenen voor verduurzaming. Bij 46% van de geldverstrekkers die dat wel doen, betalen klanten soms een forse renteopslag.

Met alle aandacht die er is voor het verduurzamen van woningen een teleurstellend resultaat, reageert VEH. “Vorig jaar bleek uit ons onderzoek dat de helft van de geldverstrekkers het verduurzamen van de woning bij de aankoop frustreert. Recent onderzoek laat zien dat er sinds vorig jaar weinig veranderd is. Van geldverstrekkers mag verwacht worden dat ze toch in ieder geval de bestaande mogelijkheden aanbieden.”

Onderzoeken

In 2018 konden klanten bij zeven van de 31 onderzochte geldverstrekkers niet extra lenen voor de verduurzaming van hun nieuwe woning. In 2019 is dat het geval bij negen van de 35 onderzochte labels. Bij tien geldverstrekkers moesten klanten een renteopslag tot 0,55% betalen als ze extra wilde lenen om hun nieuwe woning energiezuinig te maken. In 2019 is dat het geval bij twaalf van de 35 onderzochte labels, met een uitschieters tot 0,53%.

Energiebespaarbudget

Ook het energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt niet door alle geldverstrekkers aangeboden. 13 van de 35 geldverstrekkers maken geen gebruik van de regeling die kopers, die op het moment van de koop nog niet weten welke energiebesparende maatregelen ze willen treffen, in staat stelt om alvast geld te reserveren (max 106% van de woningwaarde) om op een later moment te verduurzamen.

Aan de slag

De vereniging dringt er bij de geldverstrekkers op aan om deze regelingen zo snel mogelijk aan te gaan bieden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.