Krediet inlossen met hypotheek blijkt lastig

0

De Hypotheekshop merkt op dat meer consumenten hun dure kredieten met goedkoper hypotheekgeld willen inlossen. In de praktijk blijkt dit echter niet bij alle geldverstrekkers toegestaan, inclusief NHG. In de wekelijks nieuwsupdate geeft de hypotheekketen hiervoor twee mogelijke redenen.

Het betreft hier kredieten die niet altijd zijn gebruikt voor de eigen woning (box 1), zoals een verbouwing. Leningen waarbij rentetarieven van 7% of meer niet ongebruikelijk zijn. De huidige hypotheekrentes worden daarvoor als een mooi alternatief gezien.

Geen kerntaak NHG

Onbekend maakt onbemind, geeft De Hypotheekshop als eerste mogelijke reden. “Allereerst volgen veel geldverstrekkers die sinds het einde van de crisis actief zijn geworden het beleid van de NHG. Vaak betreft dat de regiepartijen met investeerders die onbekend zijn met de Nederlandse hypotheekmarkt en daarom veel vertrouwen in de NHG-regels hebben, die zij als een overheidsgarantie zien. NHG ziet het inlossen van kredieten met consumptieve besteding niet als haar kerntaak.”

Angst voor stapelaars

Een tweede oorzaak is volgens De Hypotheekshop de vrees voor zogenaamde ‘stapelaars’. “Veel geldverstrekkers zijn huiverig dat consumenten, na het afsluiten van de nieuwe hypotheek, opnieuw kredieten zullen aangaan. Sommige aanbieders willen op basis van individuele beoordeling wel akkoord geven als het bijvoorbeeld om maximaal 15.000 euro of een relatief lage hypotheek gaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.