Krapte op woningmarkt houdt aan, verkopen nemen af

0

Uit de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2019 die de NVM bekendmaakte, blijkt dat er minder woningen zijn verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De krapte op de woningmarkt houdt echter aan. Wanneer de huidige trends doorzetten, komen de NVM-makelaars dit jaar uit op 145.000 transacties.

Vraag naar woningen blijft groot

De prijzen van woningen stijgen nog steeds, alleen minder hard. Datzelfde geldt voor de vierkante meterprijs. Ook de regionale verschillen in het land worden kleiner. Volgens de NVM duidt dit erop dat de woningmarkt in een rustiger vaarwater komt. De vraag naar woningen blijft echter onverminderd groot, alleen is bij veel kopers het plafond van wat men kan en wil betalen bereikt.

De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse tot 150.000 euro is op jaarbasis met 41% gedaald, maar in de prijsklassen tussen 300 en 750 duizend euro zijn de verkopen met 15% toegenomen. Mensen met een krapper budget hebben in de lagere prijsklasse ook minder te kiezen.

NVM

De gemiddelde verkoopprijs is in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder met 8,1% gestegen naar 294.000 euro. De verkooptijd van woningen lag in het eerste kwartaal op 45 dagen, waar dit een jaar geleden nog 54 was. “De krapte in het aanbod maakt dat de woningen die op de markt komen, gemiddeld snel verkocht raken” aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Minder woningen in de verkoop

Dit kwartaal is voor het eerst sprake van een daling van het aantal te koop staande woningen en wel van 17%. Het aantal woningen dat nieuw in de verkoop gaat, is een belangrijke graadmeter voor de toekomstige transacties. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 2,9% meer woningen aangeboden dan in het eerste kwartaal van 2018. De keuze voor de consument neemt iets toe. De NVM krapte-indicator komt uit op 3,9. Dat houdt in dat de woningzoekende kan kiezen uit 3,9 woningen: iets meer dan vorig kwartaal toen de krapte-indicator op 3,6 stond. “Er is daarmee nog steeds sprake van een krappe markt, met weinig aanbod waarin de verkopers grotendeels de spelregels bepalen” aldus Jaarsma.

NVM

Bouw woningen stagneert

Een ander punt is dat nieuwbouwwoningen simpelweg te duur worden. Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in diezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Nederland 369.000 euro, met uitzondering van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, waar deze prijzen bóven vier ton liggen. Ook duurt het steeds langer, tot 9 maanden zelfs, om 70% voorverkoop te realiseren, zodat kan worden begonnen met bouwen.

Het economisch bureau van ABN Amro maakte eerder deze week al bekend dat er een tekort aan nieuwbouwwoningen is. Dat komt door een tekort aan bouwcapaciteit, problemen om de financiering rond te krijgen en tegenvallers bij de bouw. Ook stijgen de prijzen van nieuwbouwwoningen harder dan van bestaande woningen, omdat er meer wordt gebouwd voor het duurdere segment.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar