Kostenplaatje basisinkomen eyeopener

0

Een krappe meerderheid (51%) van de Nederlandse huishoudens staat negatief tegenover het basisinkomen als het idee nader wordt uitgelegd en inzicht wordt gegeven in het kostenplaatje. Zonder deze toelichting staat slechts 13% negatief tegenover de invoering van het basisinkomen.

Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau onder 1.047 respondenten. Volgens de economen zorgt een basisinkomen economisch gezien voor flinke verstoringen op de arbeidsmarkt en minder welvaart.

Teruglopende welvaart

Omdat een basisinkomen onvoorwaardelijk is heeft het direct gevolgen voor de beslissing van mensen om meer of minder te gaan werken, schrijven de economen in een toelichting. “Studies laten zien dat een basisinkomen ervoor zou zorgen dat de arbeidsparticipatie daalt. Dat komt overeen met de verwachting van driekwart van de Nederlanders dat een basisinkomen bij werklozen de prikkel verkleint om te gaan werken en bij werkenden ervoor zorgt dat ze minder uren gaan werken. Tegelijkertijd zorgt het gegeven dat een basisinkomen voor iedereen geldt ervoor dat het al snel om veel geld gaat. Dat moet ergens vandaan komen. Invoering van een basisinkomen zou dus gepaard moeten gaan met hogere belastingtarieven. Werken loont daardoor minder en het aantal gewerkte uren neemt dan af, de werkgelegenheid daalt. Kortom, het basisinkomen verstoort het arbeidsaanbod, zorgt voor een hogere belastingdruk en vermindert uiteindelijk de welvaart.”

Onbetaalbaar

Volgens de economen lijkt een echt basisinkomen niet of nauwelijks te financieren. Alleen een heel laag bedrag als basisinkomen zou volgens hen theoretisch op te brengen zijn. “Dat doet echter geen recht aan het idee dat het basisinkomen een vorm van een bestaansminimum moet bieden. Vatten we puur de financierbaarheid van het idee van een basisinkomen samen dan blijkt het: onbetaalbaar hoog of asociaal laag.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.