Kostengrens NHG vastgesteld op 265.000

0

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2018 officieel vastgesteld op 265.000 euro. Dat is ruim 8% meer vergeleken met dit jaar (245.000 euro).

De kostengrens voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen stijgt naar maximaal 280.900 euro. Deze ruim 15.000 euro extra investeringsruimte biedt de koper de mogelijkheid voor verduurzaming van de eigen woning. Dit is een van de speerpunten uit het NHG-beleid. “Een hypotheek met NHG is niet alleen verantwoord, maar levert ook maatschappelijk rendement en belangrijke voordelen op voor veel van de huishoudens. Door duurzame woningverbetering zullen de energielasten van huishoudens dalen, het wooncomfort toenemen en de woningwaarde stijgen”, aldus Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW.

Geef starter NHG

Doordat huizenkopers vanwege een lagere LTV vaker aanvullende kosten zelf moeten financieren, merkt het WEW op dat er vaker wordt gekozen voor minder verantwoorde financieringsvormen zonder NHG. “Bijvoorbeeld door hun toevlucht te zoeken tot consumptieve kredieten om alsnog een woning te kunnen financieren. Dit brengt risico’s met zich mee.”

Gielen: “Door starters op de woningmarkt de mogelijkheid te bieden de NHG-premie mee te financieren bij de aankoop van de woning kunnen zij NHG op een laagdrempelige wijze afnemen, zonder dat daarbij de toegang tot aanvullende financiering een rol speelt. Hierdoor kunnen zij alsnog op een verantwoorde manier de aanschaf van hun woning financieren en wellicht alvast investeren in duurzame oplossingen voor hun nieuwe woning.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.