Kosten verduurzaming kunnen fors dalen

0

Er wordt 75 miljoen euro geïnvesteerd om de eerste Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIP’s) op te starten. Die moeten ervoor zorgen dat tussen nu en 2030 de kosten voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van bestaande woningen tot 40% omlaag gaan.

Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties investeert 40 miljoen euro en vanuit samenwerkende organisaties zoals onderzoeksinstellingen en bedrijven uit de bouw-, techniek-, en energiesector komt de resterende 35 miljoen. De eerste vier van deze consortia die in 2020 aan de slag gaan zijn de Integrale Energietransitie Bestaande Bouw, Helena all-electric, Future Factory en WarmingUP.

Vaak beginnen de samenwerkende organisaties met onderzoek en experimenten zoals proefopstellingen, voorbeeldwoningen en pilots. De volgende stap is het gebruiken van de nieuwe technieken en processen op veel grotere schaal, bijvoorbeeld in een hele woonwijk. Voor dit ‘opschalen’ is veel kennis en menskracht nodig, daarom duurt de ontwikkeling meestal enkele jaren.

Lagere kosten

De kosten van verduurzaming kunnen volgens het ministerie op verschillende manieren omlaag. Bijvoorbeeld door het digitaliseren van het ontwerpproces en het robotiseren van de productiestraat. Hierdoor worden ook sociale innovaties mogelijk, zoals beter samenwerken van het eerste idee tot en met de uitvoering en het bundelen van vraag en aanbod.

250 miljoen gereserveerd

Tot 2030 heeft het kabinet in totaal 250 miljoen gereserveerd voor deze Meerjarig Missiegedreven Innovatieprogramma’s. In deze programma’s werkt de overheid samen met onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven aan vraagstukken zoals het verwarmen van wijken met duurzame energiebronnen en het betaalbaar isoleren van naoorlogse woningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.