‘Kortere looptijd lening levert forse besparing op’

0

Wie bij een persoonlijke lening kiest voor een kortere aflosperiode, betaalt per maand iets meer, maar bespaart zo honderden euro’s op de totale lening. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“De winst door in een kortere periode je lening af te lossen loopt op tot ruim 2.700 euro bij de hoogste leenbedragen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Maar ook bij een lager leenbedrag bespaar je met een paar tientjes extra per maand aflossen al snel honderden euro’s op je totale lening.”

Zelf kiezen

Bulthuis: “Bij een persoonlijke lening kies je zelf de looptijd, de periode waarin je de lening aflost. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandbedrag. Het bedrag dat je terugbetaalt, spreid je dan namelijk over meer maanden. Het lijkt dus interessant een zo lang mogelijke looptijd te kiezen, omdat je maandlasten dan het laagst zijn. Toch wordt je totale lening daar juist duurder van. Dat komt doordat je bij een langere looptijd ook langer rente betaalt. Wij adviseren daarom: kies altijd een zo kort mogelijke looptijd, als je de maandlasten kunt betalen. Dat bespaart je gewoon veel geld. Bovendien ben je dan ook sneller weer van je lening af.”

Sneller aflossen

“Sneller aflossen levert bij de hoogste leenbedragen het meest op. Bij een lening van 75.000 euro bespaar je in totaal 2.762 euro op de kosten als je de lening in 96 maanden aflost in plaats van in 120 maanden. Je betaalt dan 155 euro meer per maand. Maar ook bij een lening van 10.000 euro bespaar je honderden euro’s als je sneller aflost (776 euro als je in 60 maanden in plaats van 96 maanden aflost), terwijl je maandlasten slechts enkele tientjes hoger zijn”, zegt Bulthuis

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.