Korte en lange rentes bijna even duur

0

Sinds eind januari verlagen wekelijks meer dan twintig geldverstrekkers hun rentetarieven. De meeste aanbieders voeren daarbij kleine rentewijzigingen (tot 0,05%) door. Toch zijn er ook elke week partijen die grotere verlagingen kennen, zoals vorige week ING (bijna 7 tienden op 20 jaar vast voor aflossingsvrij en banksparen). Dit schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijkse rente-update.

De Hypotheekshop: “Ook Reaal, Centraal Beheer, Hypotrust Woon Bewust en Allianz verlaagden hun rentes met wat meer dan de meeste andere aanbieders. Overbodig om te zeggen dat de hypotheekrente wederom een nieuw laagterecord bereikte. Het totaalgemiddelde is 1,70%.” Het totaalgemiddelde is het gemiddelde van meerdere rentevaste perioden (5, 10, 20 en 30 jaar vast, zowel met als zonder NHG; annuïteiten).

Renteverschil afgenomen

Doordat de lange rentes al enkele jaren harder dalen dan de korte rentes, is het renteverschil tussen de verschillende rentevaste perioden afgenomen. “Er lijkt nu zelfs de vreemde situatie te ontstaan dat de rentes van 1, 5, 10, 15 en 20 jaar vast min of meer gelijk aan elkaar zijn”, schrijft De Hypotheekshop. “Opvallend voorbeeld daarvan is Munt dat momenteel een lagere rente biedt op 10 jaar dan op 5 jaar vast. De rente op 20 jaar vast met NHG van Lot Hypotheken is inmiddels al scherper dan die van sommige andere aanbieders op 5 jaar vast met NHG. Hierdoor vervaagt het verschil in de keuze voor een korte of een lange renteperiode. Een lange renteperiode is niet meer automatisch duurder en bij een korte renteperiode lost iemand niet meer per se sneller af. Het is mogelijk dat consumenten er nog vaker voor zullen kiezen om de rente lang vast te zetten. Hoewel een korte rente (variabel of 1 jaar vast) gunstig kan zijn als de rente nog verder daalt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.