‘Koppel inleg pensioen aan inkomen huidig jaar’

0

Bijna 4 op de 10 (38,3%) zzp’ers heeft liever dat de jaarruimte die bepaalt hoeveel je kunt inleggen in je pensioenpot wordt gebaseerd op het huidige jaar, 22,5% wil het houden zoals het nu is, gebaseerd op het jaar ervoor. 58,6% vindt dat zzp’ers niet verplicht moeten worden om pensioen op te bouwen. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van BrightPensioen onder 400 van zijn deelnemers.

Sjaak Zonneveld (foto), directeur BrightPensioen: “47% van de deelnemers legt ongeveer het maximum in aan jaar- en reserveringsruimte. 33,8% doet dat niet. Eén van de plannen voor een nieuw pensioenstelsel is om de fiscale ruimte te verhogen van 13,3% naar 30%. Daarom vroegen we wat ze zouden doen als ze onbeperkt zouden mogen inleggen. 28,7% zou niet meer inleggen dan ze nu doen, 15,2% zou tot 10% meer inleggen en 11,8% zou tussen 11 en 20% meer inleggen dan ze nu doen. 12,4% zou 100% of meer inleggen dan ze nu doen.”

Huidig jaar

Zonneveld: “38,3% heeft liever dat de jaarruimte die bepaalt hoeveel je kunt inleggen in je pensioenpot wordt gebaseerd op het huidige jaar en niet zoals het nu is, op het jaar ervoor. Slechts 22,5% wil het houden zoals het nu is en 39,2% heeft eigenlijk geen idee. Ze vinden het vervelend dat ze in een jaar met goede omzet niet direct die pensioenpot stevig kunnen vullen, maar dat ze dat moeten doen op basis van hoe het inkomen het jaar daarvoor was. Een veel gemaakte opmerking is dat mensen in jaren waarin ze heel goed gedraaid hebben direct een grote som zouden willen kunnen inleggen.”

Geen verplichting

58,6% vindt dat zzp’ers niet verplicht moeten worden om pensioen op te bouwen. Zonneveld: “Dat dit percentage al zo hoog is onder zzp’ers die zelf wel pensioen opbouwen, zegt veel. Onder zzp’ers die geen pensioen opbouwen zal dit percentage vrijwel zeker nog hoger liggen.” De helft (51,2%) van de deelnemers is in de eerste drie jaar van hun zzp-schap al gestart met het opbouwen van pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.