Kopers kijken vaak door een roze bril

0

Rabobank vroeg samen met marktonderzoeker Kantar TNS aan 1.560 Nederlanders een voorspelling voor de huizenmarkt te doen. Het merendeel van de respondenten voorspelt dat huizen de komende jaren duurder zullen worden. Op korte termijn zelfs flink duurder.

Maar liefst 80 procent van de respondenten verwacht dat de huizenprijzen in zijn regio de komende twee jaar zullen stijgen, terwijl net geen 5 procent ‘weet niet’ aangeeft. Gevraagd naar hun voorspelling voor de komende tien jaar, verwacht 73 procent van de respondenten een stijging, terwijl nu 8,5 procent ‘weet niet’ aankruist. Doorstromers lijken een iets gematigdere inschatting te maken bij starters het geval is. In stedelijke regio’s, vooral in het westen van het land, geeft men vaker aan dat de prijzen harder zullen gaan stijgen.

Dit sentiment kan er volgens Rabobank mede debet zijn aan de huidige prijsstijgingen, als kopers boven de vraagprijs bieden in de verwachting dat huizenprijzen verder blijven stijgen.

Verkeerd marktbeeld

Een groep respondenten geeft aan de huizenprijzen in vergelijking met tien jaar geleden te hebben zien stijgen. Dit terwijl de huizenprijzen in veel regio’s juist nog (fors) lager liggen dan tien jaar gelede. In de gedragseconomie is dit bekend als de availability bias: informatie die je vlot voor de geest kunt halen, zoals nieuws over stijgende prijzen, weegt zwaarder in een oordeel dan nieuws van een paar jaar geleden over dalende huizenprijzen, dat al iets is weggezakt in het geheugen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.