Kopers in Amsterdam bieden tegen elkaar op

0

Dat de huizenmarkt weer aantrekt, is met name goed te zien in Amsterdam. Kopers bieden tegen elkaar op. In de hoofdstad wordt momenteel voor 37% van de woningen meer betaald dan de vraagprijs. Voor heel Nederland geldt dat in 12% van alle woningverkopen een verkoopprijs wordt betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs. Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa.

Calcasa onderzocht de relatie tussen de geregistreerde koopsommen bij het Kadaster en de vraagprijzen van woningen die worden aangeboden. “In 7% van alle transacties bleek de koopsom hoger te zijn dan de vraagprijs en in 12% van alle verkopen werd de vraagprijs zelf of hoger geboden. Dit is een gemiddelde voor heel Nederland waarbij duidelijke verschillen zijn waar te nemen tussen Randstad en periferie. De woningmarkt is niet overal gespannen en in de meerderheid van de gemeenten komt een verkoopprijs tot stand beneden de gevraagde prijs. Gemiddeld genomen wordt in Nederland nog altijd 8% minder dan de (initiële) vraagprijs betaald”, aldus de onderzoekers.

Overbieden
In Amsterdam ligt dat echter anders. Calcasa: “Inmiddels wordt bij 37% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs. Ook in de gemeenten Hoorn, Velsen en Haarlem is het aandeel transacties met een verkoopprijs boven de vraagprijs hoog met respectievelijk 23%, 19% en 17%, maar Amsterdam springt eruit als koploper.”

Het overbieden op de woningmarkt gebeurt al jaren in Amsterdam. In de crisisjaren was het uitzonderlijk, maar gebeurde het nog steeds op kleine schaal. Gemiddeld genomen werd in Amsterdam gedurende de crisisjaren in 6% van alle woningverkopen overboden. Sinds het herstel in 2013 zijn intrede deed is het aantal overbiedingen explosief gestegen van gemiddeld 5% in het tweede kwartaal van 2013 naar 37% in het derde kwartaal van 2015.

In stadsdeel West is de woningmarkt dermate gespannen dat in 49% van alle verkopen een verkoopprijs tot stand gekomen hoger dan de vraagprijs. Ook in de stadsdelen Zuid en Oost wordt vaak overboden: 42% van alle verkopen zijn hoger dan de vraagprijs.

Weinig koopwoningen
Binnen stadsdeel West zijn woningen in de Kinkerbuurt en de Jan Van Galenbuurt erg gewild. Daar wordt in meer dan 60% van alle woningverkopen een prijs betaald boven de vraagprijs. De buurt in Amsterdam waar het meest wordt overboden, is de Indische buurt West in stadsdeel Oost ,waar in meer dan 70% van alle gevallen meer wordt betaald dan de vraagprijs.

Calcasa: “In Amsterdam is slechts 27% van de woningvoorraad een koopwoning. Deze verhouding tussen huur en koopwoningvoorraad is in geen andere gemeente terug te vinden in Nederland, wat wellicht mede verklaart dat alleen in de hoofdstad deze mate van overbieden terug te zien is. Dit neemt niet weg dat ook in andere grote steden en grote gemeenten inmiddels woningen worden verkocht boven de vraagprijs.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.