Koper riskeert weer dubbele lasten

0

Steeds meer huiseigenaren zetten hun oude huis pas te koop als ze een nieuwe woning hebben gekocht. Vooral in regio’s met een krappe woningmarkt zien de verkopers volgens Vereniging Eigen Huis hun kansen weer zonnig in.

De Eigen Huis Marktindicator geeft kopers en verkopers ook reden tot optimisme, zegt VEH. De stemmingsgraadmeter voor de woningmarkt handhaafde afgelopen maand de recordwaarde van 120 punten. Als keerzijde

Dubbele woonlasten

De keerzijde van dit optimisme is dat in steeds meer regio’s de vraag naar woningen het aanbod flink overstijgt. Vooral in steden met een schaars woningaanbod als Amsterdam en Utrecht ziet VEH het fenomeen waarbij doorstromers hun woning pas verkopen als ze een ander huis hebben gekocht weer terugkeren. Gedurende de crisis was uit angst voor langdurige, dubbele lasten juist precies het tegenovergestelde het geval.

Verdiepen in de risico’s

“Doorstromers die eerst een huis willen kopen alvorens hun oude huis op de markt te zetten, raden wij aan advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Als het huis minder oplevert dan verwacht, liggen problemen op de loer”, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij VEH. “Banken verstrekken tegenwoordig aanzienlijk minder overbruggingsleningen. Verdiep je daarom in de risico’s, zodat je weet waar je aan begint.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.