Koper biedt vaker onder de vraagprijs

0

In februari kwam er een einde aan een lange periode waarin overbieden de norm was. Voor alle woningtypen werd in die maand gemiddeld niet meer overboden op de vraagprijs. De recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance laat zien dat deze ontwikkeling doorzet.

Volgens de Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen gemiddeld 0,77% minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit 2,32%. Ortec: “Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld steeds meer omlaag, om in februari op het nulpunt uit te komen. De omslag is goed zichtbaar in de grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen. Er is sprake van een duidelijke knik, gevolgd door een steile lijn naar beneden.”

Trend gekeerd

De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen volgens de Maandalert Woningmarkt hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu dus volledig gekeerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.