Koopwoning voor starters verder uit zicht door hoge indexatie

0

De betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen stijgt volgend jaar van 355.000 naar 390.000 euro. VEH vindt die grens veel te hoog.

Vereniging  Eigen Huis wil dat er in de regiodeals afspraken worden gemaakt over de bouw van goedkopere huizen. Als dat niet gebeurt, maken starters en mensen met modale inkomens geen kans op een betaalbare nieuwbouwwoning. Directeur Cindy Kremer: “Voor veel huizenzoekers met gemiddelde inkomens is een nieuwbouwwoning met een prijskaartje van 390.000 euro veel te duur. Om zo’n huis te kunnen kopen is een (gezamenlijk) inkomen nodig van tenminste 83.000 eur, ruim twee keer een modaal inkomen van 40.000. De betaalbaarheidsgrens van een nieuwbouwwoning moet daarom volgend jaar 355.000 euro blijven. De gemiddelde inkomensstijging was 5,8% in 2023, flink minder dan de aangekondigde verhoging van de betaalbaarheidsgrens met 10%.”

Betaalbaar?

Kremer: “De hoogte van de betaalbaarheidsgrens is belangrijk omdat minister De Jonge wil dat tot 2030 ten minste twee derde van de 900.000 nieuwe huizen in de categorie ‘betaalbaar’ valt. Maar woningen met een prijskaartje vlak onder die grens zijn dat voor veel mensen met een middeninkomen niet. Daarom willen wij dat er regionale afspraken worden gemaakt waarbij een groot deel van de woningen in de prijscategorieën onder de betaalbaarheidsgrens wordt gebouwd. Dan maak je het voor leraren, verpleegkundigen, hulpverleners en anderen wel mogelijk om zo’n huis te kopen.”

Kijk naar het inkomen

VEH wil dat voortaan naar de inkomensontwikkeling wordt gekeken als de betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen aangepast moet worden en niet meer naar de Consumentenprijsindex (CPI). Kremer: “De grens voor betaalbare nieuwbouw is voor volgend jaar vastgesteld aan de hand van de inmiddels achterhaalde Consumentenprijsindex van 10%. Daardoor stijgt de betaalbaarheidsgrens volgend jaar van 355.000 naar 390.000 euro. En dat terwijl huizenprijzen dit jaar met 3,5% zijn gedaald en de koopkracht met 1,1% is afgenomen. Wij pleiten sinds 2022 voor de bouw van jaarlijks 10.000 starterswoningen tot 260.000 euro. Voor veel jonge starters ligt daar de grens van een hypotheek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.