Koopwoning richting 8,6 keer modaal jaarinkomen

0

Hoewel mensen tot 35 jaar met een middeninkomen vaker dan voorheen een koopwoning ambiëren, is het eigenwoningbezit onder deze groep in zes jaar tijd met 15% gedaald. In 2018 had circa 61% van de 1,6 miljoen huishoudens die tussen de één en anderhalf keer modaal verdienen een eigen huis.

Dit blijkt uit een analyse – uitgevoerd door het Rabobank kenniscentrum RaboResearch – van de driejaarlijkse WoON-enquête van het CBS en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een ander opmerkelijk detail; voor een koopwoning wordt in 2019 naar verwachting gemiddeld 8,6 modaal jaarinkomens betaald, tegenover 4,2 in 1995.

Tussen 1995 en 2008 stegen de prijzen gemiddeld 8,5% per jaar. Het lijkt volgens Rabobank het gevolg van een welhaast chronisch woningtekort, gecombineerd met soepelere leennormen, de introductie van aflossingsvrije hypotheken en het toenemend aantal werkende vrouwen. Gezinnen konden door al die factoren meer lenen en dus meer betalen voor een eigen huis, wat de prijzen van Nederlandse woningen tot recordhoogten stuwde. Kostte een huis in 1995 daardoor nog zo’n 4,2 modaal jaarinkomens, was dat in 2008 al opgelopen tot 8,3.

Ouderen vaker een koophuis

Onder 35-minners met een middeninkomen zijn huizenbezitters inmiddels in de minderheid. Maar in tegenstelling tot deze groep, wonen ouderen juist vaker in een koophuis. De middeninkomens zijn vaker aangewezen op de kleine vrije huursector, omdat zij door een uitspraak van de Europese Commissie in 2011 nauwelijks meer voor een sociaal huurhuis in aanmerking komen. Nieuwkomers in de vrije huursector betalen gemiddeld al bijna 1.000 euro per maand. Maar liefst twee derde van de middeninkomens die recent verhuisden naar een vrije huurwoning, heeft volgens Rabobank dan ook een hoge woonquote en is meer dan 30% van het netto inkomen kwijt aan de huur, nog exclusief de energierekening.

Onderzoek van het CBS laat zien dat door veranderende regels en marktomstandigheden twintigers mijlpalen als een eerste koopwoning pas later bereiken, maar ook 35-45-jarigen blijken minder vaak in een koophuis te wonen. Van uitstel komt dus wellicht ook afstel, concludeert Rabobank met enige voorzichtigheid in de analyse.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.