Koopwoning bijna 10% goedkoper

0

Bestaande koopwoningen werden in januari voor gemiddeld 9,6% goedkoper verkocht dan een jaar eerder.  Die prijsdaling is de grootste sinds het Kadaster in 1995 de prijzen ging bijhouden.

De scherpe daling hangt mogelijk samen met de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude regels. Dit zorgde eind 2012 voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat tot een toename leidde van het aantal transacties. In de laatste vier maanden van 2012 lagen de prijzen nagenoeg op hetzelfde niveau.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in januari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19%.

In de eerste maand van 2013 wisselden 6.260 woningen van eigenaar. Ten opzichte van een jaar geleden is de teruggang in transacties bijna 12%.

Bron: CBS

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.