Koopdruk leidt tot overhaaste beslissingen

0

Huizenkopers nemen weer vaker overhaaste beslissingen bij het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder aandacht voor de risico’s die aan een hypotheek verbonden zijn, en die later tot betalingsproblemen kunnen leiden.

Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 518 recente kopers en mensen die nu bezig zijn een huis te kopen. Op basis van de uitkomsten waarschuwt VEH huizenkopers voor risico’s zoals werkloosheid, overlijden en een studieschuld.

Bij eerder onderzoek onder huizenkopers in 2012 antwoorde 20% bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening te houden met de gevolgen van eventuele werkloosheid. Dit jaar is dat percentage toegenomen tot 26%. Ook zegt 50% van de huizenkopers bij de berekening van de maandelijkse lasten geen rekening te houden met de toekomstige aflossing van een studieschuld. In 2012 was dit 31%.

Hypotheekadviseur aan zet

Opvallend is dat de vereniging het balletje niet bij de huizenkoper, maar bij de hypotheekadviseur legt. “Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden. Risico’s als werkloosheid en overlijden kunnen grotendeels worden afgedekt met een verzekering. Hypotheekadviseurs moeten hun klanten hierover goed adviseren, en dat blijven doen zolang de hypotheek loopt”, zegt directeur Rob Mulder van VEH.

Persoonlijk advies belangrijk

Een meerderheid van de huizenkopers geeft aan eerst zelf hypotheekinformatie te willen verzamelen voordat ze naar een bank of adviseur stappen. Slechts 17% van de ondervraagden vindt websites de prettigste manier om informatie en uitleg te krijgen. De overgrote meerderheid geeft de voorkeur aan een persoonlijk gesprek met een adviseur. Slechts 1% van de respondenten heeft zelf, zonder adviesgesprek, online een hypotheek afgesloten.

35.000 euro eigen geld

Van de respondenten die in de afgelopen twee jaar een huis hebben gekocht heeft 73% daarbij eigen geld gebruikt. Gemiddeld gaat het om 35.000 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.