Koopcontract vaak blindelings getekend

0

Bijna de helft van alle Nederlanders geeft aan wel eens een contract te tekenen zonder dat zij de inhoud goed hebben begrepen. Dit komt het meest voor bij een koop/huurcontract voor een woonhuis (34%), arbeidscontract (22%) en het boeken van een vakantiereis (11%).

Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener en verzekeraar DAS dat bureau Ipsos heeft gehouden onder 1.054 Nederlanders. Van de ondervraagden geeft 45% aan wel eens een contract te hebben getekend zonder de inhoud goed te begrijpen. Meer dan de helft (56%) van hen vraagt tevens geen advies als een juridische tekst niet wordt begrepen. Als reden geeft men hiervoor aan dit advies te duur te vinden (28%), geen advies nodig te hebben (39%) of niet te weten bij wie men hiervoor moet zijn 17%.  Van de respondenten die hun handtekening onder een contract hebben gezet zonder de inhoud ervan te begrijpen, zegt 20% in een juridische procedure terechtgekomen te zijn.

Zorgelijk

DAS vindt het zorgelijk dat mensen geen advies inwinnen als de betekenis van een contract niet voldoende duidelijk is. Veel juridische conflicten kunnen volgend de rechtsbijstandsverzekeraar worden voorkomen als men zich goed laat informeren. Daarvoor moet juridische hulp voor iedereen laagdrempelig zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.