Koopcontract meestal modelovereenkomst

0

Bij 74% van de hypotheekaanvragen werd in 2019 een van de modelovereenkomsten gebruikt, samengesteld door Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, VastgoedPRO, VBO Makelaar en NVM. Van de overige koopcontracten werd ruim 15% door de notaris of makelaar opgesteld.

Dit blijkt uit een vergelijking die online hypotheekadviseur Ikbenfrits heeft gemaakt, op basis van ruim 350 koopovereenkomsten van hypotheken die in 2019 zijn afgesloten. Bij 74% van deze aanvragen werd hetzelfde model gebruikt. Hoewel het een standaard modelovereenkomst betreft dat uitgaat van een standaardsituatie, kan het document wel op specifieke omstandigheden worden aangepast. Hierdoor kan het model in veel situaties toch worden gebruikt, maar het gebruik is zeker niet verplicht.

Notarissen en makelaars

Bij ruim 15% van de overeenkomsten die de online hypotheekadviseur heeft bekeken was het vooral de notaris die een eigen overeenkomst opstelde. Bij zo’n 4% van de overeenkomsten heeft de makelaar het document zelf gemaakt. In de overige gevallen waarbij het standaardmodel niet is gebruikt, gaat het om een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Gedateerde overeenkomsten

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat gebruik wordt gemaakt van de nieuwste versie van de standaard modelovereenkomst. In de praktijk blijkt echter niet elke gebruiker over de nieuwste versie te beschikken. Een aantal keren kwam het team van Ikbenfrits het model uit 2014 tegen. De meest opvallende uitschieter was een model koopcontract uit 2007, dat nog steeds wordt gebruikt door een makelaarskantoor in Best.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.