Koopakte huis niet verplicht via notaris

0

Ook in de toekomst mogen consumenten of makelaars de koopakte voor een huis gewoon zelf blijven opstellen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangeven dat hij geen aanleiding ziet om het ondertekenen van de akte verplicht onder te brengen bij de notaris. Dat meldt Vereniging Eigen Huis.

Notarissen zouden graag zien dat kopers niet alleen voor de overdracht maar ook voor de koopakte verplicht naar de notaris moeten. Dit onder het motto van kwaliteit, fraudepreventie en zorgvuldigheid. Verplichte ondertekening bij de notaris zou de beroepsgroep circa 47 miljoen euro opleveren volgens de brief van Opstelten.

Reden voor de minister is dat de ondertekening van de koopakte bij de makelaar nu weinig tot geen problemen oplevert. Bovendien neemt het sluiten van het koopcontract bij de notaris meer geld en tijd in beslag voor burgers. Terwijl het doel van het kabinet is om de regeldruk en administratieve lasten bij burgers te verminderen.

Vereniging Eigen Huis is blij met de beslissing en heeft hier ook voor gepleit. Kopers en verkopers moeten keuzevrijheid hebben. Wie wil, kan een notaris inschakelen bij het koopcontract, maar het hoeft niet. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.