‘Koningsdag niet duur voor verzekeraars’

0

De jaarwisseling is traditiegetrouw het duurste feestje van het jaar, terwijl Koningsdag voor verzekeraars relatief goedkoop uitpakt. Belangrijke reden is dat automobilisten op Koningsdag de auto laten staan, waardoor er 37% minder aanrijdingen plaatsvinden. Wel worden er meer fietsen gestolen dan op andere dagen.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond heeft uitgerekend wat dure feestdagen voor verzekeraars zijn en welke juist wat goedkoper uitpakken. Zo neemt tijdens carnaval vooral in Noord-Brabant en Limburg het aantal inbraken toe en is de zomervakantie altijd relatief duur door de extra claims op reisverzekeringen.

Zes schadeoorzaken

De analyse naar elf feestdagen/periodes is gebaseerd op zes schadeoorzaken: aanrijdingen, brand, diefstal, aansprakelijkheid, reis en post ‘overig’. Woordvoerder Rudi Buis noemt het “op zich logisch” dat reisclaims in de zomer (427% meer dan een gemiddelde dag), voorjaarsvakantie (+115%) en meivakantie (+92%) fiks hoger uitvallen. Diefstallen komen volgens hem met name voor tijdens oud en nieuw (+93%), Kerst (+25%) en in de zomervakantie (+64%).

Vijf miljoen lager

“De veruit hoogste stijgingen zijn echter te vinden bij brand en aansprakelijkheid tijdens en na oud en nieuw”, benadrukt Buis. “Het aantal brandclaims neemt in die twee dagen toe met 579%, terwijl de aansprakelijkheidsclaims met een plus van 981% er helemaal uitspringen. Al met al zorgt de jaarwisseling gemiddeld voor een extra netto schade van zo’n dertig miljoen euro, terwijl de netto schade morgen ongeveer vijf miljoen lager ligt dan op een gewone dag.”

Fietsendiefstal

Koningsdag mag dan relatief niet duur zijn voor verzekeraars, maar dat geldt niet voor verzekerde fietsen. De feestdag levert fors meer claims op als het gaat om fietsendiefstal. Uit een analyse van het CVS over de laatste vijf jaar blijkt dat er gemiddeld 100 claims binnenkomen op Koningsdag tegenover 55 op een normale dag. Dat komt omdat mensen dan massaal de fiets pakken, waardoor er ook meer worden gestolen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.