Komt CDFD PEplus belofte na?

0

Met ingang van 1 april 2016 heeft het CDFD de kenmerken van de PEplus-examens aangepast. Het College deed daarbij de belofte dat de examens gelijkwaardig zijn aan eerder afgenomen examens. InFinance vroeg drie examenkandidaten met een herexamen of het CDFD die belofte is nagekomen.

Over het algemeen werden de nieuwe examens door de kandidaten niet als ‘heel anders’ ervaren dan hetzelfde examen dat ze vlak voor 1 april hebben afgelegd.

Peter Hans Teutenberg, Teutenberg Financiële Planning in Den Haag, deed herexamen voor Wft PEplus Hypotheken en is daarvoor geslaagd. “Inhoudelijk heb ik het herexamen net zo ervaren als het examen dat ik vóór 1 april heb gedaan. Ook de tijdslimiet was wat mij betreft ruim genoeg. Daarbij heb ik bij het herexamen na beantwoording van de vragen alles ook nog eens kritisch doorgelopen. Dat heb ik andere keren niet gedaan.”

Een soort loterij

Peter Hans Teutenberg“In principe had ik wel verwacht te slagen. Ik heb 25 jaar ervaring, ben FFP en MFP, dus dan zou dit toch simpel moeten zijn. Maar omdat ik eerder twee keer ben gezakt, begon ik toch heel erg aan mezelf te twijfelen. Het lijkt ook meer op een soort loterij. Bij een eerder assessment (Wft Pensioen) van twee keer een uur met twee assessoren, scoorde ik op vaardigheden 90%. Nu bij multiple choice scoor ik bij pensioen 81% en bij de hypotheekexamens in chronologische volgorde 45, 54 en 81%.”

Verrassende vraagstelling


Sandra Hoeting
, RMiA, Volmachtbeheerder bij Mandema & Partners Volmacht, deed herexamen voor PEplus Inkomen en is daarvoor geslaagd. “Op basis van mijn voorbereiding had ik deze uitslag wel gehoopt, maar niet zozeer verwacht omdat de vraagstelling van het CDFD elke keer toch weer verrassend is. Sandra HoetingPEplus Inkomen bestond nu, zoals bij iedereen al bekend was, uit 21 vragen in plaats van de eerdere 19. Doordat er nu drie kennisvragen meer zijn en één vaardigheid- en competentievraag minder, denk ik dat de kandidaten die niet dagelijks bezig zijn met het vakgebied Inkomen hiermee beter af zijn. Met deze aanpassing is hun slagingskans wellicht ook hoger geworden.

Voldoende tijd gekregen

Kon je het herexamen binnen de gestelde tijdslimiet volledig afleggen? Hoeting: “De tijdslimiet voor het herexamen was voor mij ruim genoeg. Ik kon het examen met een rustig gevoel tien minuten voor tijd afsluiten. Voor het oude examen had ik destijds juist graag nog wat meer tijd gehad. Maar dit jaar hoef ik geen examens meer te doen. PEplus Schade Zakelijk heb ik eerder al gedaan en daarvoor ben ik ook geslaagd.”

Alleen aangepast aan de actualiteit


Wijnand le Grand
, Pensioenadviseur bij Mandema & Partners, deed herexamen voor Wft PEplus Schade Zakelijk en is daarvoor geslaagd. Hij had deze uitslag toch wel een beetje verwacht. Wijnand le Grand“Ik had mij dit keer nog beter voorbereid op het examen.”

Heb je het herexamen inhoudelijk gelijk of anders ervaren dan het examen dat je vóór 1 april deed? “Het viel mij op dat er nog aardig wat vragen van vóór 1 april in het nieuwe examen zaten. Natuurlijk wel aangevuld met wat nieuwe vragen over actualiteiten, zoals bij Schade Zakelijk bijvoorbeeld over drones en het T-rijbewijs. Ik kon het herexamen gemakkelijk binnen de gestelde tijdslimiet volledig afleggen. Voor mijn gevoel was het dit keer niet anders dan tijdens het ‘oude’ examen. Ik had voor het eerste examen dezelfde tijd nodig om alle vragen te beantwoorden als tijdens het herexamen.”

Lees het hele artikel in de nieuwste InFinance. Daarin geven de examenkandidaten ook aan wat zij in de toekomst graag anders zouden zien. 

“Van het PEplus-traject heb ik echt niets geleerd. De tijd en het geld had ik liever geïnvesteerd in een ontzettend gave masterclass op wetenschappelijk niveau.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.