Koers hypotheekrente in handen ECB

0

Vorige week verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,25%. Daarmee heeft de ECB dit jaar al vijf keer de rente verhoogd. Van Bruggen Adviesgroep wijs op het mogelijke gevaar dat kan ontstaan op het moment dat de ECB te vroeg besluit om te stoppen met verdere renteverhogingen.

De ECB heeft aangegeven dat ze bij het volgende rentebesluit in september de optie van verhogen of pauzeren open willen houden en dat ze hun beslissing gaan nemen op basis van de dan beschikbare data over de inflatie en de economie.

Van Bruggen Adviesgroep: “Maakt de ECB een verkeerde inschatting dan bestaat de kans dat de inflatie niet genoeg daalt in de komende maanden en kunnen we een stijging van de vaste hypotheekrentes verwachten in het najaar. Is de daling van de inflatie in lijn met de eerder gedane voorspellingen van de ECB dan verandert er niet zoveel aan de hypotheekrentes. Het mooiste scenario zou zijn dat de inflatie harder en eerder naar het niveau van rond de 2% daalt. Dan behoort zelfs een lichte daling van de hypotheekrentes tot de mogelijkheden in het najaar en 2024.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.