Knot: verdere afbouw LTV en renteaftrek wenselijk

1

Met een LTV-limiet van 100% kunnen huishoudens op een woningmarkt in jubelstemming te gemakkelijk met geleend geld tegen elkaar op blijven bieden. Om die reden riep bankpresident Klaas Knot vanmiddag opnieuw op tot een verdere verlaging van de LTV op termijn en afbouw van de hypotheekrenteaftrek óók na deze kabinetsperiode.

Hij deed dat als spreker tijdens het congres van Capital Value – specialist in woningbeleggingen – in Utrecht. Het aangaan van hypotheekschulden wordt in Nederland wel erg aantrekkelijk gemaakt, stelt Knot vast. “De hypotheekrenteaftrek sponsort in feite een aanzienlijk deel van onze rentebetalingen. Ik ben blij dat ook het Kabinet heeft begrepen dat dit geen goed concept is. Het gestaag afbouwen van deze aftrekpost is daarom een welkome stap. Al is het kabinet ambitieus, wat mij betreft blijft verdere afbouw ook na deze kabinetsperiode op de agenda staan.”

Minder kunnen lenen en minder fiscale voordelen dragen volgens Knot ook bij aan het verbeteren van de positie van starters op de woningmarkt. “Starters hebben behoefte aan voldoende aanbod van betaalbare woningen, maar de combinatie van een lage aanbodelasticiteit en ruime leencondities levert precies de omgekeerde situatie op.”

LTV naar beneden

Dat Nederlanders hun woning volledig kunnen financieren met geleend geld is volgens Knot eveneens onwenselijk, omdat bij een huizenprijscorrectie zo’n schuld al snel te hoog blijkt te zijn en vele hypotheken opeens onder water staan. Knot: “Op het dieptepunt in 2013 gold dat voor maar liefst 36% van alle hypotheken in Nederland. De woningmarkt gaat dan op slot en huishoudens schroeven hun consumptie terug om extra te sparen. Dit illustreert het cyclische karakter in een notendop. Vandaar ook mijn pleidooi om de LTV-limiet op termijn geleidelijk verder te verlagen. Met een LTV van 100% is Nederland internationaal gezien een buitenbeetje. Eigen middelen vormen in Nederland nauwelijks een rem wanneer de huizenprijzen omhoogschieten.”

Huizenmarkt bepalend voor consumptie

De cycliciteit van de woningmarkt en economie blijft in Nederland ook na de crisis opvallend hoog, stelt hij vast. “Die uitbundige prijsfluctuaties hebben ook hun weerslag op onze economie. En die weerslag is in Nederland sterker dan in andere landen. Onze huishoudens laten hun consumptie bijvoorbeeld uitzonderlijk sterk beïnvloeden door de teneur van de huizenmarkt. Medewerkers van DNB hebben berekend dat de groei van de particuliere consumptie sinds 2013 voor 60% werd gedreven door het herstel van de huizenmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.