Knab: ‘Verplichte AOV voor alle werkenden’

0

Het draagvlak voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers neemt toe, blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 Nederlandse zzp’ers. Van deze groep is ruim vier op de tien voorstander van een verplichte AOV. Twee jaar geleden was dit nog minder dan een kwart.

Voorstanders van een verplichting hopen vooral dat door deze verplichting de premie voor een AOV omlaag gaat. Toch is ondanks de stijgende positiviteit het merendeel van de zzp’ers nog geen voorstander van een verplichte AOV voor zelfstandigen. ‘Ik ben juist ondernemer geworden om zelf keuzes te maken’, is een vaak gehoord argument. Daarnaast vreest 30% van de tegenstanders dat de premie van de verplichte AOV te hoog wordt.

Demissionair minister Wouter Koolmees heeft overigens al laten doorschemeren dat het nog jaren kan duren voordat deze verplichte publieke voorziening daadwerkelijk geregeld is.

Grote verschillen per branche

Volgens Knab heeft momenteel 39% van de ondervraagde zzp’ers zich verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. De verschillen per branche zijn groot. Vooral in de – over het algemeen fysiek zware – bouw- en industriesector zijn veel zzp’ers met een AOV (beide 47%). Ook binnen de zakelijke dienstverlening (44%) hebben relatief veel zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zzp’ers in de sectoren kunst & cultuur (21%), detailhandel (21%) en de horeca (17%) verzekeren zich relatief gezien het minst vaak tegen arbeidsongeschiktheid.

Verplichte AOV voor alle werkenden

Knab steunt het idee van de sociale partners om een collectieve basisverzekering verplicht te stellen, maar dan voor alle werkenden en niet alleen de zzp’ers. “Zo houd je de premie laag en bescherm je iedereen die werkt – waaronder de zzp’er – tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. En zo draagt iedereen dan direct bij aan het sociale stelsel. Hierbij is een acceptatieplicht voor de verzekeraar wel een vereiste, zodat niemand uitgesloten wordt. Zo wordt het ook voor de zelfstandige in de bouw – die al op leeftijd is – betaalbaar om zich nog te (blijven) verzekeren. En werkenden die al een broodfonds, AOV of (ruim) voldoende buffer hebben, zouden dan moeten kunnen kiezen of ze de regeling willen en dus geen verplichting”, aldus Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.