Klimaatrisico’s: wat moet je ermee?

0

Dat klimaatverandering zorgt voor toenemende risico’s voor huiseigenaren, hoeven we je niet te vertellen. Maar in hoeverre weten ze dat zelf? En welke verantwoordelijkheid heb je daar als financieel adviseur in? Een grote, volgens mij.

Klimaatrisico’s zijn een blinde vlek bij de helft van de Nederlanders

Auteur: Paul Bänziger, hoofd commercie Centraal Beheer

‘Heb ik de afwatering wel in orde?’ Het is een vraag die steeds vaker door mijn hoofd spookt. Een paar jaar geleden regende het namelijk zo hard, dat het regenwater niet snel genoeg weg kon. Stond ik dan, met natte poten in mijn ondergelopen kelder. Ik kan me onbezorgdere momenten in mijn leven herinneren. Dat overstromingsrisico is trouwens niet het enige risico dat ik loop met mijn huis. Een prachtig Oostenrijks chalet in de bossen van Midden-Limburg, net buiten de bebouwde kom. Het is er fantastisch wonen. Tot er een natuur-brand uitbreekt. Dan weten we niet hoe snel we ‘Even Apeldoorn’ moeten bellen. En de brandweer, natuurlijk.

Blinde vlek

Dat risico op natuurbrand had ik 20 jaar geleden – toen je nog niemand hoorde over klimaatrisico’s – al scherp. Maar dat inzicht in zijn of haar persoonlijke situatie heeft niet iedereen. Dat blijkt wel uit het Klimaatbewust Wonen-onderzoek van Centraal Beheer, dat eind mei (2024) is uitgevoerd.

In dat onderzoek ondervroeg het onafhankelijk onderzoeksbureau Memo2 ruim 1500 Nederlanders over hoe zij de klimaatrisico’s van hun woning inschatten én wat ze eraan doen. De belangrijkste bevindingen:

  1. Meer dan de helft van de Nederlanders ziet geen klimaatrisico voor zijn of haar woning. Degenen die dat wél zien, zijn zeer handelingsbereid: 45% heeft al maatregelen genomen, 45% is dat van plan. Belangrijkste reden om het niet te doen is een gebrek aan geld (36%) of niet weten wat ze moeten doen (37%).
  2. Slechts 29% van de huiseigenaren woog klimaatrisico’s als factor mee in de aankoop van hun woning. De laatste tien jaar is er een lichte stijging te zien: inmiddels doet 41% dit.
  3. Minder dan de helft van de mensen laat hun woning bouwkundig keuren. De laatste jaren heeft dit vooral te maken met de krappe woningmarkt.

Spiegel voorhouden

Ergens snap ik de uitkomsten wel: als Nederlanders schuiven we over het algemeen de toekomstige risico’s graag voor ons uit. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, zoals mijn moeder altijd zegt. Maar die vlieger gaat nu niet op. Klimaatverandering is geen ver-van-je-bed-show, maar de keiharde realiteit. Zoals de AFM eerder al benadrukte: door de toenemende extreme weersomstandigheden bestaat er voor huizen een groter risico op overstromingsschade en funderingsproblemen.

In Limburg weten we dat helaas allang, maar ook bewoners van gebieden rondom de IJssel en het Markermeer werden afgelopen jaar nog eens ruw met de neus op de feiten gedrukt. En dat is nog maar één van de acht klimaatrisico’s waar een woningeigenaar mee te maken kan krijgen. Wat dacht je van hittestress, natuurbranden of paalrot? Enig idee hoeveel huizen in Nederland op houten palen staan?

Tijd voor actie

Kortom: het is tijd voor actie. En als je het mij vraagt, hebben financieel adviseurs daar een belangrijke taak in. Van jonge koppels die niet alleen dolverliefd zijn op elkaar, maar ook op hun allereerste koophuis, kun je niet verwachten dat ze objectieve keuzes maken. Zeker niet in de huidige woningmarkt. Dan is het aan jou als professional om ze een spiegel voor te houden en ze te wijzen op de klimaatrisico’s van hun woning. Zijn ze zich bewust van die risico’s? En hebben ze een buffer om eventuele schade op te vangen?

Kopers in spé zijn overigens niet de enigen die je hulp nodig hebben. Want zoals uit het onderzoek blijkt, wil 45% van degenen die een klimaatrisico zien bij hun woning wel in actie komen, maar speelt gebrek aan geld óf onwetendheid over de oplossingen een rol. Een gouden kans om je expertise te laten gelden.

Klimaatadaptatie

We trekken daarin graag met je op. Dat doen we al op het gebied van bijvoorbeeld hypotheken, (overlijdensrisico) verzekeringen, sparen en beleggen, maar we denken ook met je mee op het gebied van klimaatadaptatie. Zo informeren we je graag over duurzame oplossingen, zoals groene daken. En ik? Ik ga binnenkort echt aan de slag met de afwatering. Eerst even uitzoeken hoe ik dat klusje ga klaren. Nu maar hopen dat het in de tussentijd niet hard gaat regenen.

 

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in de HypoVak Beursspecial van InFinance. Lees het magazine hier zonder inlog online.

 

 

 

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Share.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.